Στους έξι ανήλθαν οι νεκροί στη Συρία από την επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση του Ισραήλ προς τη Συρία.

«Τα πλήγματα του Ισραήλ σκότωσαν έξι ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δύο σύρων στρατιωτών και τέσσερις μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν, οι εθνικότητες των οποίων είναι ακόμη άγνωστες», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο «(στρατιωτικές) θέσεις και αποθήκες όπλων» οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, κατά την ίδια πηγή, που πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας του συριακού καθεστώτος νότια της Δαμασκού, συνέχισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο περί «αναχαίτισης ισραηλινών πυραύλων».

Νωρίτερα το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσαν ότι σκοτώθηκαν τρεις σύροι στρατιώτες στην «αεροπορική επίθεση με πολλούς πυραύλους» που εξαπέλυσε ο «ισραηλινός εχθρός» από τον εναέριο χώρο βόρεια της Θάλασσας της Γαλιλαίας, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις γύρω από τη Δαμασκό περί τις 01:10 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, διαβεβαίωσε το πρακτορείο.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά από την αρχή του μήνα που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Συρία. Την προηγουμένη, επλήγησαν θέσεις στην Κουνέιτρα, κοντά στο υψίπεδο του Γκολάν. Τη 17η Φεβρουαρίου, μπήκαν στο στόχαστρο θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη Ζακίγια, νότια της Δαμασκού. Την 9η Φεβρουαρίου, έγιναν δύο επιδρομές, η δεύτερη εναντίον συστοιχιών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης καθώς και των συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Οι ισραηλινές επιδρομές έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι το 2021 έγιναν κάπου τριάντα ισραηλινά πλήγματα, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 μαχητές του καθεστώτος και πέντε άμαχοι. Το 2020, σύμφωνα με έκθεση του ισραηλινού στρατού, έγιναν επιδρομές εναντίον κάπου 50 στόχων στη συριακή επικράτεια.

Οι ισραηλινές αρχές διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, στον οποίο επενέβησαν διάφορες ξένες δυνάμεις, καθώς και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους από το 2011.

 

 

Πηγή: newsit.gr