«Κληρώνει» η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS – Ανοικτό ενδεχόμενο για παράταση των προθεσμιών
Θέμα ωρών θεωρείται η απόφαση των Αρχών για το αν θα δοθεί παράταση ή όχι στις προθεσμίες που έχουν ορισθεί (τέλος Ιουνίου και τέλος Ιουλίου ανάλογα με το τζίρο των επιχειρήσεων) για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την αναβάθμιση των φορολογικών μηχανισμών.

Σε σημερινή σύσκεψη του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους της αγοράς POS και φορολογικών μηχανισμών, καθώς και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού, θα τεθούν επί τάπητος τα τεχνικά προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν αλλά και οι προβληματισμοί που διατυπώνονται για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών εντός χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα εξεταστεί η εικόνα της αγοράς σχετικά με την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τη σύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα POS. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση τ 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω 100.000 ευρώ.

Στη σημερινή συνάντηση θα αποφασιστεί εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η διασύνδεση με τα POS η οποία αναμένεται να βάλει ένα «φρένο» στη φοροδιαφυγή με την αποφυγή της έκδοσης αποδείξεων.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr