Τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε καθημερινή βάση.

Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα θεωρούνται ως μια από τις πιο υγιεινές επιλογές σνακ, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να προσέχετε τις ποσότητες, ιδίως εάν έχετε υψηλό σάκχαρο ή διαβήτη.

Ορισμένα φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και ως εκ τούτου έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο απότομη άνοδο (και στη συνέχεια εξίσου απότομη πτώση) της γλυκόζης στο αίμα. Σημειώνουμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με διαβήτη να διαμορφώσουν ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.

Τα έντονα «σκαμπανεβάσματα» του σακχάρου στο αίμα προκαλούν βραχυπρόθεσμα μειωμένη ενέργεια και αυξημένο αίσθημα πείνας, ενώ μακροπρόθεσμα συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, τα άτομα που κάνουν δίαιτα απώλειας ή συντήρησης βάρους επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ορισμένα φρούτα σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες.

Τα περισσότερα φρούτα θεωρούνται «ασφαλή» για τους περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, οι ειδικοί συστήνουν την πρόσληψη δύο μερίδων φρούτων σε καθημερινή βάση.

Μία μερίδα φρούτων ισούται με ένα μέτριο μήλο/ αχλάδι/ μπανάνα κ.τ.λ. ή δύο μέτρια βερίκοκα/ ακτινίδια ή 240 mL μικρών/τεμαχισμένων φρούτων.

Ποια φρούτα πρέπει να περιορίζετε εάν έχετε διαβήτη
Συνήθως, τα φρούτα που είναι υψηλά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα και χαμηλά σε φυτικές ίνες είναι αυτά που οι διαβητικοί θα πρέπει να καταναλώνουν με φειδώ, καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στις τιμές του σακχάρου.

Αντίθετα, οι τροφές με αρκετές φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη τείνουν να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι συστήνονται για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Καρπούζι
Πεπόνι
Ανανάς
Παπάγια
Χουρμάδες
Μάνγκο
Αποξηραμένα φρούτα

Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων φρούτων, όπως είναι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι αποξηραμένες μπανάνες, οι σταφίδες, οι χουρμάδες κ.ά.

Συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα, τα αποξηραμένα περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη, ανά μερίδα. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.

Αυτό σημαίνει ότι σε μικρές ποσότητες, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν εύκολα να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και σίγουρα είναι προτιμότερα από τα περισσότερα γλυκά.

Εντούτοις, ακριβώς επειδή οι καταναλωτές έχουν στο μυαλό τους ότι τρώνε κάτι υγιεινό, συχνά ξεπερνούν τη συνιστώμενη μερίδα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν περίσσεια θερμίδων.

Χυμός φρούτων
Σε κάθε περίπτωση, τα ολόκληρα, φρέσκα φρούτα είναι προτιμότερα του φυσικού χυμού, για δύο λόγους. Ας πάρουμε για παράδειγμα την πορτοκαλάδα: αφενός θα στύψετε τουλάχιστον 3 πορτοκάλια για να γεμίσετε ένα ολόκληρο ποτήρι με χυμό (άρα περισσότερη ζάχαρη και περισσότερες θερμίδες), αφετέρου ο χυμός δεν έχει τις φυτικές ίνες του φρούτου, πράγμα που μειώνει τον κορεσμό και αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη.

Μάλιστα, μια μελέτη του 2018 σε 8.492 γυναίκες διαπίστωσε ότι η συστηματική κατανάλωση χυμού φρούτων συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C, η οποία χρησιμοποιείται ως δείκτης για να μετρήσουν οι επιστήμονες τον έλεγχο του σακχάρου μακροπρόθεσμα.

 

 

Πηγή:healthstat