Tον τραπεζικό λογαριασμό ενός 50χρονου Λαρισαίου χρησιμοποίησε άγνωστος δράστης που μετέφερε χρηματικά ποσά με δύο εμβάσματα έπειτα από καταιγισμό γραπτών μηνυμάτων (sms) – «παγίδα» που δέχτηκε το κινητό του.

Το πρώτο μήνυμα ο 50χρονος το δέχτηκε -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία»- περασμένα μεσάνυχτα, προχθές Σάββατο, όπου ως αποστολέας φερόταν το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα από το Εθνικό Μητρώο Επικοι-νωνίας (Ε.Μ.Επ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Το πρώτο γραπτό μήνυμα στο κινητό του 50χρονου Λαρισαίου έδειχνε ως αποστολέα «MINDG GSIS» και ζήτησε επιβεβαίωση για αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Λίγα λεπτά αργότερα, ο 50χρονος δέχτηκε πλήθος μηνυμάτων στο κινητό του τηλέφωνο από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται για επιβεβαίωση αλλαγής του κωδικού ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking). Μισή ώρα αργότερα, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, από την τράπεζά του ενημερώθηκε για τρεις συνολικά συναλλαγές που έγιναν μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού.

Η πρώτη συναλλαγή αφορούσε εισερχόμενο έμβασμα ύψους 12.000 ευρώ από τη συνεργαζόμενη τράπεζα και τρίτο λογαριασμό προς τον δικό του. Η δεύτερη συναλλαγή αφορούσε εξερχόμενο έμβασμα ύψους 6.000 ευρώ από τον λογαριασμό του προς τρίτο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σε άλλη τράπεζα. Με τα ίδια στοιχεία έγινε και ένα δεύτερο εξερχόμενο έμβασμα ύψους 6.000 ευρώ με τον 50χρονο να ενημερώνεται εκ των υστέρων για τις… κινήσεις στον λογαριασμό του που φυσικά έγιναν εν αγνοία του, αφού ο δράστης της απάτης μέσω υπολογιστή είχε λάβει τα απόρρητα διαπιστευτήρια των ψηφιακών συναλλαγών.

Να σημειωθεί πως και κατά τη διάρκεια των τραπεζικών συναλλαγών, ο 50χρονος δέχτηκε επίσης πλήθος μηνυμάτων στο κινητό του τηλέφωνο για αλλαγή στοιχείων στη νέα ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (gov.gr) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ, για αλλαγή κωδικών e-banking στη συνεργαζόμενη τράπεζα, για εγγραφή νέας συσκευής στο σύστημα του κινητού του τηλεφώνου αλλά και για πληρωμή 1.500 ευρώ προς την Binance.com σε συναλλαγές δηλαδή με κρυπτονόμισμα.

Για να διαπιστώσει τέλος ο 50χρονος ότι από το πλήθος των μηνυμάτων που δέχτηκε, παραβιάστηκε ο λογαριασμός στο κινητό του και στα αντίγραφα ασφαλείας που διαθέτει. Την καινούργια υπόθεση απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη μέθοδο του «ψαρέματος» στοιχείων (Phishing) ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου.

 

 

Πηγή:onlarissa.gr