Τα οφέλη του σκόρδου που δεν γνωρίζεις και που θα σε κάνουν να το τρως καθημερινά
Αν αγαπάς το σκόρδο είμαστε εδώ για να σου δώσουμε μερικούς ακόμα λόγους που θα σε κάνουν να το λατρέψεις και κυρίως τα 6 ισχυρά οφέλη του για την υγεία σου.
Αλμυρό, πικάντικο και απερίγραπτα νόστιμο, το σκόρδο από καιρό ενθουσιάζει τους γευστικούς κάλυκες των ανθρώπων με τη λαμπερή, αρωματική γεύση του. Αυτό το μικρό ριζικό λαχανικό ανήκει στο γένος κρεμμυδιών Allium και προσθέτει βάθος και διάσταση σε περισσότερα πιάτα από όσα μπορεί κανείς να απαριθμήσει. Το σκόρδο προέρχεται από ένα βρώσιμο φυτό και συνήθως μαγειρεύουμε με τις μικρές σκελίδες μέσα στο βολβό του φυτού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, «Το σκόρδο είναι από τις παλαιότερες γνωστές κηπευτικές καλλιέργειες». Οι ερευνητές έχουν βρει αναφορές στο σκόρδο τόσο στον αιγυπτιακό όσο και στον ινδικό πολιτισμό που χρονολογούνται πριν από περίπου 5.000 χρόνια. «Υπάρχουν σαφείς ιστορικές αποδείξεις για τη χρήση του από τους Βαβυλώνιους πριν από 4.500 χρόνια και από τους Κινέζους πριν από 2.000 χρόνια», προσθέτει το USDA. «Μερικά γραπτά υποδηλώνουν ότι το σκόρδο καλλιεργήθηκε στην Κίνα πριν από 4.000 χρόνια».
Το σκόρδο αναπτύσσεται άγρια μόνο στην Κεντρική Ασία, ωστόσο, τώρα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Άτλας αναφέρει ότι το 2015, η παγκόσμια παραγωγή σκόρδου υπολογίστηκε σε 25 εκατομμύρια τόνους. Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 80 % αυτής της ανάπτυξης, με την Ινδία να έρχεται δεύτερη. Η γεύση του και η ευελιξία του το έχουν κάνει βασικό συστατικό, τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο, στις περισσότερες κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
Οφέλη για την υγεία του σκόρδου:
1.Αγορά και αποθήκευση σκόρδου
Μπορείς να βρεις εύκολα φρέσκο σκόρδο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου στα παντοπωλεία, αλλά η σοδειά συλλέγεται συνήθως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθιστώντας το εξαιρετικό για αγορά σε μια καλοκαιρινή αγορά αγροτών. Οι βολβοί σκόρδου μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ εβδομάδες όταν αποθηκεύονται σωστά: Απλώς κράτησε τους σε ένα δροσερό, σκοτεινό σημείο στο ντουλάπι. Και μην ανησυχείς αν υπάρχουν φύτρες στο σκόρδο σου, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί. Απλώς φρόντισε να αφαιρέσεις τους πράσινους βλαστούς πριν το μαγείρεμα. Η αποθήκευση του σκόρδου είναι απλή: Το σκόρδο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην κατάψυξη, καθώς επηρεάζει την υφή και τη γεύση.
Πέρα από το να προσδίδει λαχταριστό αποτέλεσμα σε συνταγές όλων των ειδών, το σκόρδο προσφέρει επίσης μερικά απίστευτα υγιεινά οφέλη όταν τρώγεται. «Το σκόρδο περιέχει ισχυρές φυτικές ενώσεις (φυτοχημικά) που έχουν συσχετιστεί με πολλά προστατευτικά οφέλη για την υγεία όταν περιλαμβάνονται σε μια γενικά υγιεινή διατροφή», λέει η Emmie Satrazemis, RD, πιστοποιημένη αθλητική διατροφολόγος, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διευθύντρια διατροφής στο Trifecta Nutrition. «Λόγω αυτών των ενώσεων, το σκόρδο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή φυσικής ιατρικής σε όλη την ιστορία σε διάφορους πολιτισμούς». Ο Josh Schlottman, πιστοποιημένος personal trainer και διατροφολόγος, προσθέτει ότι το σκόρδο βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών, στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ακόμη και στην επούλωση πληγών. «Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες ως αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό και αντιφλεγμονώδες μέσο», λέει.
2.Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Το σκόρδο προσφέρει μεγάλη αξία στο τμήμα θρεπτικών ουσιών: Παρέχει έναν εντυπωσιακό αριθμό και ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τον αριθμό των χαμηλών θερμίδων του, καθιστώντας το ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Καταναλώνοντας σκόρδο, θα χαρίσεις στο σώμα σου με ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρος, θείο, σίδηρος, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και πολλά άλλα.
3.Βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Ουσιαστική έρευνα έχει βρει ότι το σκόρδο παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, συγκεκριμένα με τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης). Το αρωματικό περιέχει αλισίνη, για παράδειγμα, μια καρδιοπροστατευτική ένωση που περιέχει θείο που απελευθερώνεται όταν το ωμό σκόρδο μασηθεί, τεμαχιστεί ή θρυμματιστεί και είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του σκόρδου. Εκτός από τις πολυάριθμες άλλες φαρμακευτικές του ιδιότητες, η χοληστερόλη και Οι επιδράσεις μείωσης της αρτηριακής πίεσης είναι ευεργετικές για το καρδιαγγειακό σύστημα.
4.Έχει αντιοξειδωτική δράση.
Ενώ μιλάμε για πρόληψη ασθενειών, το σκόρδο βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην καταπολέμηση της συστηματικής φλεγμονής. Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή—στην πραγματικότητα, το σκόρδο έχει βρεθεί ότι περιέχει περισσότερα από 20 πολυφαινολικά ενώσεις. Οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με χρόνιο στρες και φλεγμονές: καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και πολλά άλλα.
5.Έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Το πιο πρόσφατο επιστημονικό ενδιαφέρον για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου έχει αποκαλύψει τη δυνατότητά του να προστατεύει από ιούς, βακτήρια και μύκητες, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην αλισίνη. Οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι ορισμένες ενώσεις από το σκόρδο δρουν για να εμποδίσουν τους επιβλαβείς εξωτερικούς μικροοργανισμούς να εισβάλουν επίσης σε υγιή κύτταρα. καθώς εμποδίζουν την ικανότητά τους να αναπτυχθούν.
4.Δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Εκτός από το ότι καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο των παθογόνων μικροοργανισμών, το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος για την καταπολέμησή τους, ενισχύοντας την απόκριση των λευκών αιμοσφαιρίων. Η περιεκτικότητα σε θείο του σκόρδου, ειδικότερα, είναι γνωστό ότι ενισχύει την ανοσολογική μας απόκριση. Μια επιστημονική ανασκόπηση που μελετούσε τις επιδράσεις του παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου στο ανοσοποιητικό σύστημα είδε αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού σε συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια συγκεκριμένη δόση εκχυλίσματος παλαιωμένου σκόρδου για 90 ημέρες σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου με τα κύτταρα να λειτουργούν και να ευθύνονται εν μέρει για τη μειωμένη σοβαρότητα του κρυολογήματος και της γρίπης που αναφέρεται».
5.Έχει πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αν και συνεχίζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της ειδικής αντικαρκινικής δράσης του σκόρδου, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο και ότι αρκετά από τα βιοενεργά μόριά του σκοτώνουν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τα θρεπτικά συστατικά παρατήρησαν ότι «το σπιτικό εκχύλισμα σκόρδου έχει αντικαρκινική δράση τόσο in vitro όσο και in vivo».
Πόσο συχνά μπορείς να τρως σκόρδο
Ο Schlottman σημειώνει ότι θα αποκομίσεις περισσότερα από τα οφέλη του εάν τρως σκόρδο καθημερινά. «Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι μία με δύο σκελίδες την ημέρα», λέει. «Προσθέστε το εύκολα στα αγαπημένα σας φαγητά όπως ζυμαρικά, σοταρισμένα λαχανικά και σκορδόψωμο». Πραγματικά δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να αποφύγεις να τρως σκόρδο, εκτός εάν είσαι αλλεργική ή απλά το μισείς.
Δεδομένου ότι αυτό το πικάντικο συστατικό δεν είναι για όλους, ο Satrazemis αναγνωρίζει τα προνόμια της κατανάλωσης σκόρδου, αλλά σημειώνει ότι «δεν είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε αν δεν σας αρέσει».
«Αν και τα πιθανά οφέλη για την υγεία του σκόρδου ακούγονται πολλά υποσχόμενα, δεν υπερισχύουν της ανάγκης για μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και γενικά υγιεινό τρόπο ζωής με άλλα λόγια, καμία τροφή δεν θα κάνει ή θα χαλάσει την υγεία σας, ούτε καν το σκόρδο», λέει.
Πηγή:theissue.gr