Τέσσερα προγράμματα για φθηνότερη στέγη σε νέα ζευγάρια αλλά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι έτοιμα να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τη ΔΥΠΑ και περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το 2024.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφούν οι αποφάσεις για τα δυο πρώτα στεγαστικά προγράμματα που είναι το “ανακαινίζω – νοικιάζω” και η “κοινωνική αντιπαροχή”.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, με στόχο την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος, και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, στη συνέχεια. Το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται ορίστηκε σε 10.000 ευρώ, και η επιδότηση φτάνει κατ΄ανώτατο όριο στο 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης.

Το “ανακαινίζω – νοικιάζω” στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών με επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν με χαμηλό ενοίκιο για τουλάχιστον 3 έτη. Η επιδότηση φτάνει έως 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης συνολικής αξίας έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερωθούν περί τα 20.000 κλειστά ή εγκαταλειμμένα ακίνητα, γεγονός που θα συμβάλει ως ένα βαθμό στην συγκράτηση ή και μείωση των τιμών ενοικίασης.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος:

*Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα.

*Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου.

*Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι ως 40.000 ευρώ και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ως 300.000 ευρώ.

* Η προς ανακαίνιση κατοικία να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και να µην δηλώνεται ως α’ κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη.

*Οι υποψήφιοι δικαιούχοι να μην έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα “Εξοικονοµώ”.

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει αφού προβεί σε ανακαίνιση, να καταθέσει τα τιµολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, και να το ηλεκτρονικό µισθωτήριο της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να υπογραφεί και η απόφαση για την “κοινωνική αντιπαροχή” που αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών οι οποίοι αρχικά θα πληρώνουν ‘ένα χαμηλό ενοίκιο και στη συνέχεια θα μπορούν να αγοράσουν το σπίτι σε χαμηλή τιμή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ενοίκια που πληρώθηκαν (rent to own).

Τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν για το πρόγραμμα προέρχονται από την ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ. Η “κοινωνική αντιπαροχή” θα λειτουργήσει με σύμπραξη κράτους και ιδιωτών, όπου το μεν κράτος θα διαθέσει ακίνητα σε κατασκευαστικές εταιρίες (κατόπιν διαγωνισμού) οι οποίες θα ανεγείρουν με δικά τους έξοδα, σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε ποσοστό 60% σε νέα ζευγάρια έναντι χαμηλού μισθώματος, ενώ το 40% θα το κρατήσουν οι εταιρίες και θα το διαθέσουν με όρους αγοράς.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην εξασφάλιση κοινωνικής στέγης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εντός του 2024, θα ξεκινήσει η διάθεση 100 διαμερισμάτων έναντι συμβολικού ενοικίου για 200 ωφελούμενος. Τα διαμερίσματα θα διατεθούν από ιδιοκτήτες των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα επιδοτηθούν στο 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τα ανακαινίσουν. Εκτιμάται ότι τα ακίνητα θα είναι έτοιμα για να διατεθούν στους δικαιούχους προ το τέλος του 2024. Οι ωφελούμενοι θα επιλεγούν με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, με βασικότερο την έλλειψη στέγης.

Το τέταρτο πρόγραμμα είναι το “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη 600 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας. Υλοποιείται σε 45 Δήμους και προκηρύσσεται ανά διετία. Περιλαμβάνει: α) την επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, μαζί με την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού, β)την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και γ)ένταξη των δικαιούχων σε προγράμματα επιδότησης απασχόλησης. Αναμένεται νέα πρόσκληση μέσα στο 2024.

Του Κώστα Κατίκου

Πηγή:capital.gr