Την περασμένη Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, έγινε στο φαράγγι του Ενιπέα ο καθιερωμένος ετήσιος καθαγιασμός των υδάτων. Φέτος όλα ήταν κάπως διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές.

Είχε πάρα πολλούς πιστούς. Από τη μία ήταν η διακοπή λόγω κορονοϊού, από την άλλη ο πολύ καλός καιρός. Επίσης ήταν η πρώτη χρονιά που έγινε με καθεστώς «UNESCO» (Ν. 3521 (Φ.Ε.Κ. 275/Α/22-12-2006), σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – UNESCO 2003).

Για πρώτη φορά στα χρονικά έγινε συνέντευξη στο δημαρχείο, ακολούθησαν και γράφηκαν πολλά σχετικά δημοσιεύματα με διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις. Όμως σημασία έχει ότι για πρώτη φορά στη συζήτηση σχετικά με τα Θεοφάνεια ή Σίχνα, μπήκε και πάλι στην κουβέντα ο Βυζαντινός οικισμός του Ενιπέα, του Μήλιου το γεφύρι, το Τρίστρατο κ.α..

Σε αυτό συνετέλεσαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος που έδωσε το οκ και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαζαχαρίας που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία να κάνει και να τρέξει την αίτηση. Φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια θα προστεθεί και το υπόλοιπο υλικό και θα ασχοληθούν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται.

Είναι ευκαιρία λοιπόν ο δήμος, να καλέσει όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη μελλοντική διαμόρφωση και ανάπλαση αυτού του θεσμού και όχι μόνο αυτό, αλλά να υπάρξει ενδιαφέρον και επιστημονικές πρωτοβουλίες, για τα Φίλα, την Ηράκλεια, τα Λείβηθρα, την Πίμπλεια κλπ. Είναι ευκαιρία ο δήμος και η αρμόδια αντιδημαρχία πολιτισμού, να ασχοληθεί και να καταγράψει την ιστορία που έχει αναπτυχθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, στις παρυφές του Μακεδονικού Ολύμπου, που θεωρείτε σαν μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Μεσογείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΥΓ: αξίζει να σημειωθεί ότι στην ξυλο-αγιογραφία του Λιτοχωρίτη γλύπτη- αγιογράφου Γιώργου Βροντινού, τα Σίχνα φαίνεται να κρατούν οι Λιτοχωρίτες, Ε. Κοροβάγκος, Β. Ιθακίσιος, Θ & Ι. Σακελλαρίδης, Χ. Κάκκαλος, Κ. Ζολώτας και τη δοξολογία να τελούν οι ιερείς Ι. Καλιακούδας και Β. Γερολιόλιος.