Η γήρανση κάνει αναμφισβήτητα γνωστή την παρουσία της, συχνά με τον πιο απροσδόκητο και ανεπιθύμητο τρόπο.

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ η ελαστικότητα του δέρματος αρχίζει να μειώνεται. Ακόμη και οι πιο ισχυρές λύσεις κατά της γήρανσης, όπως οροί και κρέμες, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το σώμα επίσης δεν έχει τη ίδια ενέργεια. Δραστηριότητες που κάποτε ολοκληρώναμε πολύ εύκολα και γρήγορα, τώρα απαιτούν περισσότερη προσπάθεια.

Ενώ η γήρανση είναι μια φυσική εξέλιξη, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μας γερνούν ακόμα πιο γρήγορα. Ένας βασικός τέτοιος παράγοντας είναι η διατροφή που κάνουμε.

Ειδικότερα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλεγμονώδη συστατικά, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα φαινόμενο γνωστό ως οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ο βασικός ένοχος για την πρόωρη γήρανση.

Αυτή η αυξημένη απόκριση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από κύτταρα και όργανα έως το δέρμα και τη συνολική ζωτικότητα.
Ειδικοί μοιράζονται κάποιες οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγετε και τι να προσέχετε στη διατροφή σας, προκειμένου να δείτε μια αξιοσημείωτη διαφορά και να επιβραδύνετε το «ρολόι» της γήρανσης.

Απομακρύνετε από τη διατροφή σας τα τηγανητά για να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση
Εκατομμύρια άνθρωποι λατρεύουν τα τηγανητά τα οποία, ωστόσο, συμβάλλουν στη γήρανση.

Το βαθύ τηγάνισμα περιλαμβάνει τη χρήση ελαίων που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι πυροδοτούν μια φλεγμονώδη διαδικασία στο σώμα.

Τα τηγανισμένα σε λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες τρόφιμα, μπορούν να απελευθερώσουν ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρική βλάβη στο δέρμα.

Η έκθεση σε αυτές τις ρίζες μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης.
Είναι αυτές οι ελεύθερες ρίζες που εισάγουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες και δεν υπάρχουν αρκετά αντιοξειδωτικά για την καταπολέμησή τους, η φλεγμονή είναι εντονότερη.

Αυτή η απόκριση του οξειδωτικού στρες δεν έχει μόνο επίδραση στο δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, ο καταρράκτης και η νόσος Πάρνινσον, μεταξύ άλλων.

Ζάχαρη και γήρανση των κυττάρων
Όσο γλυκιά κι αν είναι, η ζάχαρη μπορεί να έχει τρομερή επίδραση στη γήρανση.

Ενώ είναι γνωστή για τον αντίκτυπό της στο βάρος, μπορεί επίσης να προκαλέσει όλεθρο στο δέρμα με πολλούς τρόπους.
Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει μια βιολογική διαδικασία γνωστή ως γλυκοζυλίωση, η οποία συμβαίνει όταν τα μόρια της ζάχαρης προσκολλώνται σε λιπίδια και πρωτεΐνες.

Αυτό δημιουργεί μια ένωση γνωστή ως τελικό προϊόν προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGE), η οποία είναι επιταχύνει τη γήρανση αλλάζοντας δραματικά τις λειτουργίες του σώματος και αυξάνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση των ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα και να μειώσει την ικανότητα των κυττάρων να αναπαράγονται όπως κάνουν συνήθως στη νεανική ηλικία.

Πάρτε τα ντόνατς ως παράδειγμα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένη ζάχαρη. Η πρόσληψη ραφιναρισμένης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία στο σώμα που επιταχύνει τις ρυτίδες του δέρματος διασπώντας το κολλαγόνο.

Μόλις επιβραδυνθεί η παραγωγή κολλαγόνου, οι ρυτίδες προχωρούν με πιο γρήγορο ρυθμό, επειδή το δέρμα είναι πολύ λιγότερο ελαστικό.

Το αλκοόλ θα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης
Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να φαίνονται αρκετά αβλαβή, αλλά επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματός σας.

Επειδή είναι διουρητικά, έχουν αφυδατωτική δράση στο δέρμα. Ένα από τα βασικά αποτελέσματα του αλκοόλ, εκτός από τη συνολική ξηρότητα, είναι η απώλεια ελαστικότητας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να κάνει τις ρυτίδες πιο αισθητές.

Το αλκοόλ δημιουργεί επίσης μια χημική ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, γνωστή, μεταξύ άλλων, για τις επιβλαβείς επιδράσεις της στο DNA και στις φυσικές διαδικασίες επιδιόρθωσης του σώματος.

Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ακεταλδεΰδη θα μπορούσε να επιταχύνει τη βράχυνση των τελομερών, τα οποία προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη γήρανση.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ για να παραμείνετε υγιείς.

Τροφές πλούσιες σε αλάτι μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση
Το νάτριο είναι ευρέως γνωστό ως ο βασικός ένοχος για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα, επηρεάζοντας την υγεία της καρδιάς και των νεφρών με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ ο περιορισμός της πρόσληψης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των επιπέδων, μπορεί επίσης να προστατεύσει το σώμα από προχωρημένα σημάδια γήρανσης.

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακρατήσεις, ενώ η υπερβολική ποσότητα αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, φλεγμονών και καρκίνου.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν παράγοντα γήρανσης
Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που θεωρούνται «ανθυγιεινά» είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα. Είδη όπως καραμέλες, πίτσα, πατατάκια, κέικ και ζαχαρούχα ποτά εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και έχουν συνδεθεί με ταχύτερη βιολογική γήρανση.

Στην πραγματικότητα, λόγω της έλλειψης θρεπτικών περιεχομένων των τροφίμων αυτών, έχουν σημαντική επίδραση στη συνολική υγεία.

Η φλεγμονή που προκύπτει από τα συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων, θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή κολλαγόνου, με τη σειρά του να αποδυναμώσει τη δομική ακεραιότητα του δέρματος και να το κάνει πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Προτιμήστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ποπ κορν και άλλα υγιεινά σνακ για να έχετε καλύτερη συνολική υγεία και ευεξία.

Διάφορα είδη κρέατος μπορούν να προάγουν τη γήρανση
Αν αγαπάτε τα χοτ ντογκ, το σαλάμι ή τα λουκάνικα, πρέπει να δώσετε προσοχή. Είτε είναι επεξεργασμένα είτε μαγειρεμένα με συγκεκριμένο τρόπο, αυτά τα είδη κρέατος μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς ενώσεις στο σώμα που έχουν μακροχρόνια φλεγμονώδη δράση.
Συγκεκριμένα, είναι γεμάτα με νιτρικό νάτριο και άλλα συντηρητικά, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

Επειδή οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κυτταρική βλάβη, το δέρμα μπορεί να αποκτήσει μια γερασμένη όψη νωρίτερα απ’ότι περιμένετε.

Ο πρωινός καφές επιταχύνει τη γήρανση
Προς μεγάλη απογοήτευση εκατομμυρίων ανθρώπων, ο καφές μπορεί να είναι υπεύθυνος για την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης. Στην πραγματικότητα φταίει η καφεΐνη στους κόκκους του καφέ.

Ενώ ο καφές περιέχει ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, η ίδια η καφεΐνη είναι αφυδατωτική και μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται αντίστοιχα αφυδατωμένο.

Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να περιορίσει την παραγωγή κολλαγόνου και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ενώ το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του με την πάροδο του χρόνου.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένας λάτρης του καφέ;

Η μέτρια κατανάλωση καφέ, σχετίστηκε σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο γήρανσης του δέρματος του προσώπου. Επιπλέον οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους που πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, να πίνουν αντίστοιχα και πολύ νερό για να διατηρούνται ενυδατωμένοι.

Πείτε όχι στους λευκούς υδατάνθρακες
Το λευκό ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί και άλλα παρόμοια προκαλούν φλεγμονή στο σώμα προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες τυχαίνει επίσης να έχουν απίστευτα αδύναμα διατροφικά προφίλ επιπλέον, με πολύ λίγα μέταλλα, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Εξαιτίας αυτής της έλλειψης φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, οι υδατάνθρακες ενισχύουν τη φλεγμονή και τη γλυκοζυλίωση μειώνοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη ενώ παράλληλα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο αδύναμοι καθώς τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν εξίσου γρήγορα.

Η αργή αντικατάσταση αυτών των βασικών προϊόντων με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως η κινόα, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε τη συνολική σας υγεία.

Προσοχή με τα αναψυκτικά
Γεμάτα ζάχαρη, τα αναψυκτικά είναι ευρέως γνωστά για τις επιδράσεις τους στον οργανισμό.

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και, με τη σειρά τους, να αυξήσουν τους δείκτες φλεγμονής.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τη ζημιά που σχετίζεται με τα αναψυκτικά είναι να τα αποφύγετε εντελώς.

Αντικαθιστώντας τα με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως το ανθρακούχο νερό εμποτισμένο με εσπεριδοειδή για παράδειγμα είναι μια πολύ καλή λύση.

 

 

Πηγή:dnews