Έκθεση φωτογραφίας της Johanna Weber
στην Αστική Σχολή Αικατερίνης
ekthesi-terzopoulos-1Έκθεση φωτογραφίας της Johanna Weber
στην Αστική Σχολή Αικατερίνης
Μια σπάνια έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Αστική Σχολή Αικατερίνης (πρώην 1ο δημοτικό σχολείο), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 40ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας της Johanna Weber με θέμα «Ταξίδι με το θέατρο Αττις» του Θόδωρου Τερζόπουλου. Οι εικόνες που φιλοξενούνται στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Αυγούστου 2011, είναι από παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Δείχνουν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, τον «Διόνυσο» (μια σκηνή σύνθεση βασισμένη στις Βάκχες του Ευριπίδη και στο μύθο του Γιουρουπάρι των Ινδιάνων της Κολομβίας), τον «Ηρακλή Μαινόμενο», του Ευριπίδη και τους «Πέρσες» του Αισχύλου.
Η συνεργασία με τον Θ. Τερζόπουλο
Η Johanna Weber από το 1993 εργάζεται ως φωτογράφος στην Αθήνα, ενώ έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Με τον Θόδωρο Τερζόπουλο συνεργάζεται ως μόνιμη φωτογράφος του σταθερά από το 1992. Υπάρχει μόνιμη έκθεση από τις φωτογραφίες των παραστάσεων του θεάτρου «Αττις» στους χώρους του θεάτρου στην Αθήνα και έχουν γίνει περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις του θεάτρου Άττις βρίσκονται σε όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί για το Θόδωρο Τερζόπουλο και τι θέατυρο Άττις. «Η γνωριμία μου με τον Θόδωρο Τερζόπουλο ήταν καθοριστική για μένα», ανέφερε η φωτογράφος στα εγκαίνια της έκθεσης, το απόγευμα της Τετάρτης στην Αστική Σχολή Αικατερίνης. «Όταν πρωτοείδα το θέατρο του Άττις πριν 23 χρόνια στη Γερμανία με συγκλόνισε, άγγιξε τη ψυχή μου. Έδειχνε τις Βάκχες του Ευριπίδη και το Υλικό Μήδειας. Ήδη τότε ασχολιόμουν με τη φωτογραφία, αλλά η επιθυμία μου να φωτογραφίσω θέατρο ξύπνησε βλέποντας εκείνες τις παραστάσεις, τις γεμάτες με όμορφες εικόνες και βαθιά ανθρώπινες εκφράσεις και καταστάσεις», θα πει η Johanna Weber για τη γνωριμία της με τον Θόδωρο Τερζόπουλο.

Ο κ. Τερζόπουλος
Ο Θόδωρος Τερζόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης, εξέφρασε τη χαρά του για το ότι η πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε φιλοξενεί μέρος της δουλειάς του. «Είμαι πολύ συγκινημένος που αυτή η έκθεση γίνεται εδώ, στον τόπο που μεγάλωσα. Θυμήθηκα τα μαθητικά μου χρόνια στην Κατερίνη. Θυμάμαι πρόσωπα και πράγματα. Η Κατερίνη δεν είχε το πρόβλημα το συγκοινωνιακό… Χαίρομαι που εδώ οι παλιοί μαθητές μου ο Χάρης Αμανατίδης και ο Κώστας Μυστακίδης,  δημιούργησαν τον «Πήγασο» και πραγματικά αυτός ο πυρήνας μπορεί να βοηθήσει πολύ, όπως εσείς οι λίγοι που υπάρχετε εδώ και δουλεύεται πάνω στην τέχνη, αναζητείται να ανεβάζετε πνευματικά το επίπεδο. Προσπαθήστε…. Εγώ δεν πιστεύω πως όλα είναι χαμένα… Πρέπει να αγωνιζόμαστε να προσπαθούμε.  Οι λίγοι ας κρατήσουν αυτή τη δημιουργική γραμμή…»