Μετά σχεδόν από 43 μήνες στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης η υφυπουργός Μαρία Κόλλα Τσαρουχά εγκαταλείπει το Διοικητήριο. Η θητεία της βουλευτίνας των ΑΝΕΛ στο ΥΜΑΘ ολοκληρώνεται αύριο, μεθαύριο οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το εάν η κυρία Κόλλια Τσαρουχά θα συμμετάσχει ή όχι και στη νέα κυβέρνηση παραμένει άγνωστο, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο κύκλος της στο ΥΜΑΘ κλείνει. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της Voria.gr η υφυπουργός έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου και πλέον από το πρωί μαζεύει τα πράγματά της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διάδοχος της κυρίας Κόλλια Τσαρουχά θα προέρχεται αυτή τη φορά από τον μείζονα κυβερνητικό εταίρο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βασικός λόγος ο οποίος οδήγησε τον πρωθυπουργό σε αυτήν την απόφαση είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεράστιες απώλειες στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και στις υπόλοιπες βορειοελλαδικές περιφέρειες. Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αναγκαίο να τοποθετήσει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΜΑΘ, σε μια προσπάθεια μερικής έστω, ανάταξης της εκλογικής επιρροής του κόμματος.

Ο δεύτερος λόγος ο οποίος οδήγησε τον πρωθυπουργό σε αυτήν την απόφαση είναι η προετοιμασία για τις περιφερειακές εκλογές. Είναι πολύ πιθανόν ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης να είναι και ο επόμενος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό θεωρείται αναγκαίο μέσω της υπουργικής θητείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη να ενισχυθεί μια τέτοια ενδεχόμενη υποψηφιότητα.

Ένας από τους πιθανούς αντικαταστάτες της κυρίας Κόλλιας Τσαρουχά είναι ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος είχε θητεύσει ξανά στο ΥΜΑΘ, ως υφυπουργός Οικονομίας στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η υπουργοποίηση του κ. Μπόλαρη (ο οποίος συμμετείχε και στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα), εφόσον τελικά προχωρήσει, θα συνδέεται με την προοπτική να είναι αυτός ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019. Άλλωστε, είχε διατελέσει υποψήφιος περιφερειάρχης άλλες δύο φορές, το 2014 ως ανεξάρτητος υποψήφιος, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και το 2010 υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.