Το σχόλιο της υπουργού Επικοινωνιών και Πληροφορικής για την απαγόρευση της πλατφόρμας στη χώρα

«Επιζήμιο για την κοινωνική αρμονία», είναι το περιεχόμενο του TikTok σύμφωνα με την κυβέρνηση του Νεπάλ, η οποία το απαγόρευσε στη χώρα.

Η απόφαση αυτή για το TikTok έρχεται λίγες μέρες έπειτα, από την απόφαση της χώρας να εισάγει έναν νέο κανόνα που απαιτεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργήσουν γραφεία στη χώρα.

Η υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Rekha Sharma, δήλωσε στο BBC Nepali ότι η πλατφόρμα διαδίδει κακόβουλο περιεχόμενο, προσθέτοντας πως «η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και οι αρχές τηλεπικοινωνιών έχουν λάβει εντολή να εφαρμόσουν την απόφαση».

Ο Gagan Thapa ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του Nepali Congress, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, από την άλλη μεριά αμφισβήτησε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει απαγόρευση στο TikTok.

Μάλιστα, υποστήριξε πως πρόκειται για μια προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης, και πως οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη ρύθμιση της πλατφόρμας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη το TikTok, έχει απαγορευτεί από πλήθος χωρών. Ανάμεσα στις χώρες είναι η Ινδία, η Μοντάνα, που αποτελεί την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το απαγόρευσε, και το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το απαγόρευσε από το δίκτυό του, ενώ έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των αρχών σε όλο τον κόσμο, λόγω ανησυχιών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Περισσότερες από 1.600 υποθέσεις εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με το TikTok, έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νεπάλ, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, και είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα σε εθνικό επίπεδο.

Το Πακιστάν έχει απαγορεύσει προσωρινά την εφαρμογή τουλάχιστον τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο του 2020, ενώ η υπηρεσία ηλεκτρονικών αγορών της έκλεισε στην Ινδονησία τον περασμένο μήνα.

 

Με πληροφορίες του BBC

Πηγή:lifo.gr