Δύο επιστήμονες απαντούν στο ερώτημα αν θα πρέπει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -όταν αυτό κυκλοφορήσει- να γίνει υποχρεωτικό μέσω της νομοθεσίας.

Ενώ η επέλαση του κορονοϊού στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, πολίτες και επιστήμονες αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις για το εμβόλιο.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τρία από τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κορονοϊού, θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021.

Την ίδια στιγμή, ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει εμφανιστεί και αρκετά χρόνια στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, στο ερώτημα «αν υπήρχε σήμερα ένα εγκεκριμένο εμβόλιο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, διαθέσιμο δωρεάν για όλους, θα το κάνατε;», το 41,9% των Ελλήνων απάντησε αρνητικά.

Πώς θα πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα;

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να αποφύγουμε τον καθημερινό αριθμό των θανάτων. Αν έρθει (σ.σ. το εμβόλιο), πέρα από την υγεία μας, δεν θα έχουμε lockdown και η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Αν δεν έρθει το εμβόλιο, ο ιός δεν πρόκειται να σταματήσει. Αν δεν προσβάλλει και τον τελευταίο χωρίς αντισώματα, δεν θα σταματήσει. Είναι σαν την πυρκαγιά» επισημαίνει στο Sputnik o Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Από την πλευρά του, ο βιοπαθολόγος, Ανάργυρος Πλακιώτης, υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τον τρόπο δράσης ενός πιθανού εμβολίου:

«Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος, ο ιός δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα μας. Η Πολιτεία πρέπει να προβεί σε σχετικές ενημερωτικές εκπομπές μέσω των ΜΜΕ και όλος ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να συντονιστεί και να συνεργαστεί ώστε να προωθηθεί η σχετική ενημερωτική καμπάνια. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξηγούν στον κόσμο με σαφήνεια πώς δρα το εμβόλιο. Με τη σχετική ενημέρωση και την απλοποίηση των εννοιών. Αυτή θα είναι η πιο σωστή απάντηση στους αρνητές και αμφισβητίες που διακινούν σειρά σεναρίων» τονίζει στο Sputnik ο κ. Πλακιώτης.

 

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εμβολιασμοί δεν είναι υποχρεωτικοί. Πρόκειται για ιατρικές πράξεις, που απαιτούν τη συναίνεσή μας έπειτα από την κατάλληλη ενημέρωση.

Μπορεί το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό;

Ο νόμος 4675/2020 που ψηφίστηκε στην αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας στις 11 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 54/Α) περί «πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας» αναφέρει στο άρθρο 4, παρ. 3β τα εξής:

«Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας το εμβόλιο για τον κορονοϊό ενδέχεται να γίνει υποχρεωτικό για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επισημαίνει στο Sputnik η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη, επιχειρώντας μια ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας:

«Όπως διατυπώνεται ο νόμος, καθιστά σαφές ότι στο ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολίου πρέπει να συνυπολογίζονται μια σειρά παραμέτρων. Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου προϋποθέτει καθορισμένη περιοχή που θα υπαχθεί σε αυτήν και καθορισμένο χρονικό διάστημα ισχύος για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Πρόσφυγες, ΑΜΕΑ και εκτίοντες ποινή σε σωφρονιστικά καταστήματα ενδέχεται να είναι μέσα σε αυτές».

«Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται ρητά όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει και σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου δεν προκύπτει από κάπου ότι θα γίνει υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα από 70 έως 90» προσθέτει η ειδικός.

 

Θα μπορούσε να γίνει καθολικά υποχρεωτικό το εμβόλιο;

Θα έπρεπε, όμως, να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

«Αυτή θα ήταν μια απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ιδιαίτερο θέμα που αφορά την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Κατά τη δική μου προσωπική άποψη, ο καθένας που δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο, (θα πρέπει) να έχει τη δυνατότητα γι’ αυτό, αλλά να υπογράψει παράλληλα ένα χαρτί ότι αν νοσήσει από κορονοϊό, πρέπει να νοσηλευτεί με δικά του έξοδα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Νταλούκας.

Από την πλευρά του ο Ανάργυρος Πλακιώτης παρατηρεί ότι «τα υποχρεωτικά μέτρα, πολλές φορές, έχει αποδειχθεί ότι φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο».

«Οι κυβερνώντες του πλανήτη θα έχουν πετύχει, αν καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο να το κάνει οικειοθελώς. Η ελεύθερη βούληση και ειδικά στο κομμάτι αυτό κατοχυρώνεται και στις διακηρύξεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εκτιμώ, όμως, ότι όσο περνάει ο καιρός, ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά δεν θα το κάνουν. Όπως αποδεικνύεται αυτό το νέο στέλεχος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα δεν κοιτάζει ηλικίες» επισημαίνει ο ίδιος.

 

 

 

Πηγή: sputniknews.gr