Η απόκτηση ενός δεύτερου σκύλου θέλει… δεύτερη σκέψη, προκειμένου να εξεταστούν τα «συν» και τα «πλην».

Πότε δεν είναι καλή ιδέα.
Η ζωή με έναν σκύλο είναι υπέροχη, και αρκετοί κηδεμόνες σκύλων αποφασίζουν να προσθέσουν στην οικογένειά τους ακόμη ένα χνουδωτό μέλος.

Βέβαια, κάθε κηδεμόνας έχει τους δικούς του λόγους που θέλει να βάλει κι άλλον σκύλο στη ζωή του.

Μήπως, είστε και εσείς ένας από αυτούς;

«Αυτό που σκέφτεστε είναι μια υπέροχη ιδέα. Πριν προβείτε όμως σε αυτήν την ενέργεια, καλό θα ήταν να γίνει με υπευθυνότητα και σύνεση.

Επιπλέον, θα πρέπει να προετοιμαστείτε ώστε να βοηθήσετε το παλιό μέλος της οικογένειάς σας να προσαρμοστεί, και να δεχτεί θετικά τη νέα κατάσταση, προκειμένου τα σκυλιά να μάθουν να συνυπάρχουν αρμονικά», διευκρινίζει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.

Προτού, λοιπόν, αποφασίσετε να υιοθετήσετε έναν δεύτερο σκυλάκο, η κα Ιατρού επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για τις «διπλές» ευθύνες που θα αναλάβετε με τον ερχομό του νέου σκύλου.

1) Πώς θα ανταποκριθεί ο πρώτος σας σκύλος;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες παραμέτρους.

Για παράδειγμα, αν ο τωρινός σας σκύλος είναι ακόμη κουτάβι, ή δεν είναι πλήρως εκπαιδευμένος, ή έχει θέματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα), τότε το πρόβλημα για εσάς μεγαλώνει.

Το να προσπαθείς να εκπαιδεύσεις δύο σκυλιά ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά δύσκολο, ενώ αν ο πρώτος σας σκύλος είναι μικρός σε ηλικία, και δεν έχει προλάβει να δεθεί μαζί σας, εγκυμονεί ο κίνδυνος, ο δεσμός των σκύλων σας να είναι πιο ισχυρός από αυτόν που θα θέλατε να είχατε αναπτύξει εσείς μαζί τους.

Επιπλέον, αν ο σκύλος σας είναι μεγάλος σε ηλικία, πιθανόν να μην μπορεί να παίζει με το νέο σας σκυλί, και να δυσκολεύεται να ανεχθεί την κουταβίσια ένταση και αναστάτωση – είναι λογικό, άλλωστε.

Όλοι οι οργανισμοί, όσο μεγαλώνουν, έχουν ανάγκη από περισσότερη ηρεμία.

2) Συμφωνούν όλα τα μέλη του σπιτιού με την απόκτηση δεύτερου σκύλου;

Ένας νέος σκύλος θα αλλάξει την καθημερινότητα του σπιτιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Περισσότερη καθαριότητα, πιο πολλές βόλτες, περισσότερες ευθύνες, εκπαίδευση, επιπλέον χρόνος, ενέργεια και χρήμα.

Η απόκτηση και άλλου σκύλου πρέπει να είναι κοινή απόφαση όσων ζουν κάτω από την ίδια στέγη, κι όχι πράξη ενθουσιασμού.
3) Έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο;

Αν απουσιάζετε αρκετές ώρες από το σπίτι, τότε, ίσως, να μην είναι καλή ιδέα ένα ακόμη σκυλί για εσάς.

Τόσο η εκπαίδευση, όσο και η κοινωνικοποίηση, χρειάζονται χρόνο, πρόγραμμα και υπομονή.

Επιπλέον, είναι λάθος να θεωρείτε ότι τα σκυλιά θα έχουν το ένα το άλλο για να περνούν την ώρα τους. Τόσο το παλιό σας μέλος, όσο και το νέο, χρειάζονται προσωπικό και ποιοτικό χρόνο μαζί σας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να υποκαταστήσει η μεταξύ τους σχέση.

4) Μπορείτε να αντεπεξέλθετε στα επιπλέον έξοδα;

Δεύτερος σκύλος σημαίνει, αυτομάτως, και διπλάσια έξοδα. Πέρα από τα πάγια έξοδα (φαγητό, κτηνίατρος, ετήσιες εξετάσεις, εμβόλια) μην ξεχνάτε και τα αναπάντεχα, όπως, για παράδειγμα, κάποιο σοβαρό θέμα υγείας του σκύλου. Επομένως, εάν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο πρόσθετο κόστος, μην πάρετε δεύτερο σκυλί.

5) Τι σκύλο θέλετε να προσθέσετε στην οικογένεια;

Εξετάστε τα επίπεδα δραστηριότητας του πρώτου κατοικίδιου ζώου σας, και αυτού που θέλετε να υιοθετήσετε. Λάβετε υπόψη το φύλο του σκύλου σας και με τι είδους σκυλιά τα πηγαίνει καλά.

Ακόμη, ενημερωθείτε σωστά για τη σωματική και πνευματική δραστηριότητα που θα χρειάζεται ο νέος σας σκύλος, προκειμένου να είναι ευτυχισμένος. Διαλέξτε έναν που να ταιριάζει στις δικές σας δραστηριότητες και στον τρόπο ζωής σας.

6) Σκοπεύετε να κάνετε κάποια μεγάλη αλλαγή στην ζωή σας;

Μπορεί να νιώθετε έτοιμοι να υιοθετήσετε υπεύθυνα ένα ακόμη σκυλάκι, όμως έχετε σκεφτεί πώς μπορεί να είναι η ζωή σας στα επόμενα χρόνια;

Μια μετακόμιση στο εξωτερικό, μια εγκυμοσύνη, ένας γάμος, είναι μεγάλες αλλαγές ζωής, που, ενδεχομένως, θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας.

Είστε έτοιμοι να κάνετε οποιαδήποτε θυσία χρειαστεί για να δώσετε ποιότητα ζωής και στα δυο σκυλιά σας;

7) Μήπως ο πρώτος σας σκύλος έχει θέματα συμπεριφοράς και σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν ακόμη για να τον βοηθήσει;

Ο πρώτος σας σκύλος έχει άγχος αποχωρισμού και σκέφτεστε πως η απόκτηση ενός δεύτερου σκύλου είναι ένας εύκολος τρόπος για να τον ανακουφίσει.

Η αλήθεια είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ανήσυχος σκύλος θα μεταφέρει το άγχος του στον άλλον σκύλο, που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλετε.
Προσπαθείτε να περιορίσετε την επιθετικότητα του πρώτου σας σκύλου και θεωρείτε ότι ένα ακόμη σκυλί θα τον βοηθήσει να κάνει φίλους και θα έχει παρέα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κοινωνικοποίηση του πρώτου σας σκύλου, το να φέρετε ένα δεύτερο σκυλί στο σπίτι σας δεν είναι λύση.

Αντιμετωπίστε πρώτα τα προβλήματα συμπεριφοράς του κατοικίδιου ζώου σας με τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή και μόλις ισορροπήσει ψυχολογικά, τότε, ίσως, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε για υιοθεσία ενός ακόμη.

Δύο σκύλοι λοιπόν, ίσον διπλές ανάγκες, διπλά έξοδα, διπλές ευθύνες και, όπως καταλήγει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, «η απόκτηση ενός δεύτερου σκύλου πρέπει να είναι μια πλήρως συνειδητή και υπεύθυνη απόφαση, κατά την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τα «θέλω» και τις προτιμήσεις του πρώτου μας σκύλου.

Πρέπει, επομένως, να διαλέξουμε έναν σκύλο με βάση τα κριτήρια που αναφέραμε, και να σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτά. Και να μην έχουμε ως μοναδικό μας κριτήριο την εξωτερική εμφάνιση, ή τις δικές μας προσδοκίες, που μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές».
Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο.

Και, όπως υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».

Πηγή:ygeiamou.gr