Θα ζούσατε κάπου όπου ο θάνατος είναι… προαιρετικός;
Μια-μια αναδύονται φουτουριστικές πόλεις όπου η επιθυμία των εμπνευστών τους είναι να εξερευνήσουν μέσα σε αυτές τις δυνατότητες της ζωής και να επεκτείνουν τα όριά της, παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς κανονισμούς που διέπουν την επιστημονική έρευνα.
Ένα ελάχιστα γνωστό νησί της Καραϊβικής εξελίσσεται γρήγορα σε Μέκκα για τους δισεκατομμυριούχους που θέλουν να «ζήσουν για πάντα», χάρη στους ανύπαρκτους νόμους του για την εφαρμογή μιας πειραματικής γονιδιακής θεραπείας εναντίον της γήρανσης.
Ο λόγος για το νησί Roatán, το οποίο βρίσκεται 40 μίλια από τη βόρεια ακτή της Ονδούρας, με εύκολες πτήσεις τσάρτερ από τις ΗΠΑ, το οποίο φιλοξενεί μια πόλη που ονομάζεται Prospera.
Σε αυτή τη φουτουριστική μητρόπολη, πνευματικό τέκνο του διευθύνοντα συμβούλου της NeWay Capital, LLC και της Honduras Próspera, LLC, Έρικ Μπρίμεν με καταγωγή από τη Βενεζουέλα, υπάρχουν μονοψήφιοι φορολογικοί συντελεστές, νομισματική μονάδα είναι το Bitcoin και λείπουν οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί διάφορων πρωτοποριακών, αλλά μη εγκεκριμένων ιατρικών πρακτικών.
Μία από τις δημοφιλείς θεραπείες για την παράταση της νεότητας που προσφέρει η κλινική Minicircle, στην πόλη Prospera και την οποία δοκίμασε ο 46χρονος δισεκατομμυριούχος βιοχάκερ Μπράιαν Τζόνσον είναι η γονιδιακή θεραπεία με φολιστατίνη.
Αυτή η θεραπεία, που δεν έχει έγκριση από τον FDA και είναι παράνομη στις ΗΠΑ, κοστίζει επί του παρόντος 25.000 δολάρια και περιλαμβάνει μια απλή ένεση με μόρια DNA που ενθαρρύνουν το σώμα να «επισκευαστεί».Τα αποτελέσματά της δε, λέγεται ότι διαρκούν από ένα έως δύο χρόνια.
Η πολλά υποσχόμενη φολιστατίνη
Η Minicircle, στην οποία ανήκει η κλινική είναι μια startup βιοτεχνολογίας που υπερηφανεύεται ότι είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην ανθρώπινη γενετική βελτίωση.
Διαφημίζει την «πολλά υποσχόμενη» γονιδιακή θεραπεία της, ενώ έχει ολοκληρώσει μόνο μια κλινική δοκιμή Φάσης Ι.Η φολιστατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση πολλών σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής ανάπτυξης, της υγείας των οστών και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Σε μελέτες με πειραματόζωα, η γονιδιακή θεραπεία με φολιστατίνη έδειξε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ποντικών κατά 32,5%.
Σε ένα φυλλάδιο που περιγράφει λεπτομερώς τι περιλαμβάνει η διαδικασία στους ανθρώπους, η Minicircle τη χαρακτηρίζει ως «καλά διερευνημένη, ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική» και αυτή τη στιγμή δέχεται εθελοντές για τον επόμενο γύρο κλινικών δοκιμών.
Μετά την αρχική της δοκιμή, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η γονιδιακή θεραπεία με φολιστατίνη «αύξησε τη μυϊκή μάζα, μείωσε το λίπος και τη φλεγμονή, επιμήκυνε τα τελομερή και ανέστρεψε δραματικά την επιγενετική επιτάχυνση της ηλικίας».
Η βελτίωση του σώματος με αυτόν τον τρόπο βοηθά κάποιον να ζήσει περισσότερο.Ο Τζόνσον, ο οποίος ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να ζήσει αιωνίως, υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία με φολιστατίνη στις αρχές του 2024 και δήλωσε εντυπωσιασμένος με τα αποτελέσματα.
Σε ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «Επεξεργάστηκα το DNA μου σε ένα μυστικό νησί (To Live Forever)» που κατέγραψε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στο Minicirle, φαίνεται να κάνει ένεση στο στομάχι και τους γλουτούς του με ένα γονίδιο που παράγει φολιστατίνη.
«Ταξιδεύω σε ένα απομακρυσμένο νησί για μια ακραία ιατρική διαδικασία που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας», αναφέρει στο βίντεο.
Όπως είπε, δεν είχε καμία αρνητική αντίδραση και, έξι μήνες αργότερα, οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι η ταχύτητα γήρανσής του είχε πέσει στο 0,64, που σημαίνει ότι γιορτάζει πλέον τα γενέθλιά του κάθε 19 μήνες, γερνώντας πιο αργά από τους ανθρώπους που τα γιορτάζουν τυπικά κάθε 12 μήνες.
Ο Τζόνσον είναι γνωστός για την εμμονή του με τη νεότητα. Ισχυρίζεται ότι έχει αντιστρέψει τη βιολογική του ηλικία κατά 5 χρόνια τουλάχιστον και μπορεί να υπερηφανεύεται για βελτιωμένους βιοδείκτες υγείας.
Ο δισεκατομμυριούχος έχει επενδύσει πολλά στο Project Blueprint, το οποίο περιλαμβάνει ειδική διατροφή, ιατρική παρακολούθηση, θεραπείες και άσκηση.
Διαθέτει τα δικά του τεστ για την μέτρηση της «ταχύτητας γήρανσης», τα οποία ανέπτυξε ως μέρος της σειράς προϊόντων του Blueprint, και που μετρούν μια ολοκληρωμένη σειρά βιοδεικτών, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων και πρωτεϊνών στο σώμα.
Ο ίδιος είπε ότι το τεστ γήρανσης που έκανε μετά τη γονιδιακή θεραπεία ήταν το «καλύτερο».
Είδε τη μυϊκή του μάζα να αυξάνεται κατά 7%, ενώ τα επίπεδα φολιστατίνης του αυξήθηκαν κατά 160% μόλις δύο εβδομάδες μετά.
Ο Τζόνσον λέει ότι ακολουθεί ένα καθημερινό σχήμα που, όπως υποστηρίζει, του έχει δώσει τα πνευμόνια και τη φυσική αντοχή ενός 18χρονου, την καρδιά ενός 37χρονου και το δέρμα ενός 28χρονου.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε αντιστρέψει την τριχόπτωση μέσω ενός άλλου προγράμματος που ανέπτυξε μόνος του και ότι ξοδεύει σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να ακολουθήσει αυτόν τον αυστηρό τρόπο ζωής.
Ενώ η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου, ο Τζόνσον λέει ότι η προσφορά της Minicircle είναι μοναδική, καθώς «διορθώνεται» ό,τι πάει στραβά.
Πριν κάνει τη θεραπεία του, εξήγησε χαρακτηριστικά στο βίντεο: «Μέχρι τώρα η ομάδα μου και εγώ αποφεύγαμε τις γονιδιακές θεραπείες γιατί έδειχναν πολύ επικίνδυνες, καθώς αν μια θεραπεία προκαλούσε καρκίνο στο σώμα μου, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα για να αντιστρέψω τη διαδικασία».
«Αυτό που κάνει τη θεραπεία της Minicircle διαφορετική είναι ότι έχει ενσωματωμένο διακόπτη kill.
Εάν το σώμα μου αντιδράσει άσχημα, μπορώ να πάρω το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη, σκοτώνοντας και απενεργοποιώντας αμέσως τα μόρια DNA που μου έχουν εγχυθεί», πρόσθεσε.
Μαζί με τη γονιδιακή θεραπεία, η ίδια κλινική στην πόλη Prospera προσφέρει θεραπεία με βλαστοκύτταρα, όπου εμφυτεύονται «κενά κύτταρα που αλλάζουν σχήμα» για να επισκευάσουν τον τραυματισμένο ιστό.
Η αδελφή εταιρεία της Minicircle στο νησί Roatán, με την επωνυμία η GARM, προσφέρει επίσης μια σειρά από αισθητικές θεραπείες, από οικονομικά Botox έως μη επεμβατικά λίφτινγκ προσώπου με υπερήχους για τη σύσφιξη του δέρματος και την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, για την αναστροφή των σημαδιών της γήρανσης.
Κι άλλες πόλεις στα σκαριά…Ο επιχειρηματίας Έρικ Μπρίμεν υπέβαλε αίτηση για την κατασκευή της Prospera στο Roatán το 2017 και μέχρι το 2024, εμφανίστηκαν περισσότερες από 200 εταιρείες στη νησιωτική πόλη των 58 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε φόρο 21% στο ακαθάριστο εισόδημα, στην Prospera πληρώνουν μόνο 1%, πράγμα που την καθιστά ένα καταφύγιο φοροδιαφυγής για τους μεγιστάνες.Μαζί με τη Minicircle, υπάρχουν δεκάδες άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας που προσελκύουν επισκέπτες στην Prospera λανσάροντας θεραπείες που διαφορετικά θα απαγορεύονταν στις ΗΠΑ. Και μαζί με τις εταιρείες αρχίζει και η εμφάνιση πολυτελών κατοικιών.
Το αρχικό επενδυτικό σχέδιο του Μπρίμεν, προβλέπει ότι η πόλη θα φτάσει τους 38.000 κατοίκους μέχρι το 2030 και ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια το 2025.
Ενώ εξαιρετικά πλούσιοι, επιχειρηματίες και βιοχάκερ δελεάζονται από την ιδέα της Prospera, πολλοί ντόπιοι στο Roatán αντιδρούν στον ιατρικό τουρισμό, γιατί πιστεύουν ότι δεν ωφελεί την τοπική οικονομία αφού είναι μια κλειστή κοινότητα, με τους δικούς της κανόνες.
Το 2024, η Prospera, που συνεχίζει να κατασκευάζεται, φιλοξένησε για δυο μήνες μια «αναδυόμενη πόλη» με το όνομα Vitalia.
Αυτή η εμπειρία προέκυψε από τη Συμμαχία των Φουτουριστών, εμπνευσμένη από το pop-up χωριό «Zuzalu» του Vitalik Buterin, του δημιουργού του κρυπτονομίσματος Ethereum, που ξεκίνησε στο Μαυροβούνιο.
Η Συμμαχία των Φουτουριστών περιλαμβάνει εταιρείες όπως τις: Infinita VC, Healthspan Capital, Vitalism, Zuzalu, το Prospera City Builders’ Network και VitaDAO.Η Vitalia έφερε σε επαφή ανθρώπους από πανεπιστήμια, νεοφυείς επιχειρήσεις και κλινικές μακροζωίας από όλο τον κόσμο.
Οι φιλοξενούμενοι ήταν «αποστάτες» επιστήμονες, βιοτεχνολόγοι, ειδικοί στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, της κρυπτογράφησης και της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και μια επιχειρηματική κοινότητα ανθρώπων που τους ένωσε η επιθυμία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της ζωής και να επεκτείνουν τα όριά της.
Μια διαδικτυακή σελίδα για την εγγραφή σε αυτή την ιδιότυπη «κατασκήνωση», την περιέγραφε ως μια ευκαιρία να εξερευνήσει κάποιος τα θεμέλια μιας νέας πόλης, που στηρίζεται στην ιδέα ότι «η ζωή είναι καλή, ο θάνατος είναι κακός».
Και το πείραμα εστίασε στον προσδιορισμό του εάν αυτό ήταν ένα περιβάλλον ώριμο για ανακαλύψεις και συνεργασίες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον μας.
Ο «ειδικός στη μακροζωία» πλέον, Μπράιαν Τζόνσον ήταν μεταξύ των 100 παρευρισκομένων που πέρασαν χρόνο στην κλειστή αυτή πρωτότυπη κατασκήνωση. Μάλιστα, μερικές από τις προσφορές στους φιλοξενούμενους ήταν και οι ενέσεις φολιστατίνης.
Η Vitalia είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γεωγραφική τοποθεσία, είναι ένα χωνευτήρι ιδεών και ένα εργαστήριο παραγωγής ευκαιριών.
Είναι μια τοποθεσία όπου αναπτύσσονται πιο ανεκτικές εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στο κοινό δίκαιο, ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά μοντέλα.
Η ομάδα της Vitalia αγκαλιάζει την ιδέα της χρήσης ειδικών οικονομικών ζωνών και ιατρικών κόμβων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προτείνοντας ως εναλλακτικές περιοχές το Ρόουντ Άιλαντ, το Μαυροβούνιο, τον Μαυρίκιο, τη Κόστα Ρίκα ή τον Παναμά.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες της Vitalia είναι η ενσωμάτωσή της με την τοπική κοινότητα του Roatán.
Η πόλη στοχεύει να είναι φιλική προς την οικογένεια, προσφέροντας εκπαιδευτικές επιλογές όπως τα σχολεία Montessori, και αγκαλιάζει τα κρυπτονομίσματα, προτείνοντας στους ντόπιους να ζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου με ψηφιακό νόμισμα.
Αυτό όχι μόνο ωφελεί τους δικούς της κατοίκους αλλά συμβάλλει και στην τοπική οικονομία και πολιτισμό.
Ο στόχος των εμπνευστών της Vitalia είναι ξεκάθαρος, να οικοδομήσουν ένα διαδικτυακό κράτος, με ικανότητα για συλλογική δράση, με πολλές δικαιοδοσίες, εστιασμένο στη μακροζωία, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων τρόπων αντιμετώπισης της υγείας και της διακυβέρνησης σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Vitalia είναι ένα πραγματικό πεδίο δοκιμών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης πτυχών της έρευνας και της βιοτεχνολογίας, που συχνά καταπνίγονται από τα παραδοσιακά ρυθμιστικά συστήματα.
Η πολιτεία της θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να εγκατασταθούν εκεί προσφέροντας φορολογικά προνόμια, υποστηρίζοντας το βιοχακάρισμα (biohacking) και χαλαρώνοντας τους κανονισμούς για τις κλινικές δοκιμές.
Η παγκόσμια επίδρασής της θα μπορούσε να είναι μνημειώδης. Δημιουργώντας έναν χώρο όπου οι καινοτόμες ιδέες για τη μακροζωία και την υγειονομική περίθαλψη μπορούν να ανθίσουν χωρίς τους συνήθεις γραφειοκρατικούς, νομικούς και βιοηθικούς περιορισμούς, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων θεραπειών και τεχνολογιών.
Αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, ανεξάρτητα από το αν είναι καλό ή κακό, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για παρόμοιες πρωτοβουλίες παγκοσμίως.
Συνοπτικά, η Vitalia είναι μια μικρογραφία του τι μπορεί να πετύχει μια κοινότητα ανθρώπων όταν δεν δεσμεύεται από παραδοσιακούς περιορισμούς και ενώνεται σε έναν κοινό στόχο.
Καθώς αυτό το έργο εκτυλίσσεται, αξίζει να παρακολουθήσουμε πώς μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης, αλλά και το ευρύτερο πεδίο της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Το ερώτημα αν θα τους επηρεάσει θετικά ή αρνητικά παραμένει ανοικτό βέβαια.
Αναμένουμε να δούμε με ανυπομονησία…
Πηγή:dnews