Στις 19.10.18 το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δημοσίευσε στη Διαύγεια προς δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφορά (και) όλους τους ραδιοερασιτέχνες της περιοχής μας. Αντί να μένουμε απλώς στα μεγάλα λόγια, ως δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης προτείνω:

·       Να συμμετάσχει ο Δήμος μας με κείμενο στη δημόσια διαβούλευση και να στείλει κείμενο στο αρμόδιο υπουργείο, έστω και τώρα

·       Να καταθέσει προτάσεις τροποίησής του που θα εξαιρούν τους ραδιοερασιτέχνες από την υποχρέωση της διαδικασίας αδειοδότησης και θα καθιστούν απλούστερη, και ως εκ τούτου εφικτή, την διαδικασία εγκατάστασης κεραίας σε κοινόχρηστους χώρους (ιδιαίτερα πολυκατοικίες) από τους ραδιοερασιτέχνες

Η επιστολή για το μεγάλο πρόβλημα της Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, αλλά και τις πλημμύρες στην Μάνδρα, είχα απευθύνει την 31η Ιουλίου 2018 ανοιχτή επιστολή προς τις τοπικές αρχές, τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους αρμόδιους φορείς, τονίζοντας την ανάγκη να συζητήσουμε εμπεριστατωμένα τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας στον τόπο μας. Στην εν λόγω επιστολή, είχα καταθέσει, με την μορφή ερωτήσεων, τους προβληματισμούς μου σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και οργάνωση των αρμοδίων φορέων, σε περίπτωση που κληθούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτές που παρακολουθήσαμε στην περιοχή της Αττικής, θέτοντας ουσιαστικά την ατζέντα της συζήτησης που ακολούθησε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Είχα, πιο συγκεκριμένα, καταθέσει ερωτήσεις που αφορούσαν τις προληπτικές δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι σε περίπτωση πυρκαγιών, πλημμυρών ή σεισμών δεν θα υπάρχουν ελλείψεις ή παραλείψεις στην οργάνωση και στις υποδομές, ικανές να εμποδίσουν ή να δυσχεράνουν το έργο των αρμοδίων για την Πολιτική Προστασία. Είχα, ωστόσο, τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη συντονισμού και κινητοποίησης μεταξύ των φορέων Πολιτικής Προστασίας και των πολιτών σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, καθώς και την ανάγκη συμπερίληψης εθελοντών στα επιχειρησιακά σχέδια των αρμοδίων αρχών.

Οι ραδιοερασιτέχνες της Πιερίας: Διασωστική Ομάδα Πιερίας, Σαμαρείτες Ερυθρού Σταυρού, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Ορειβατικοί Σύλλογοι του Ολύμπου κ.α.

Είναι αυτονόητο ότι μεταξύ των εθελοντών που πρέπει να συμμετέχουν στον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας, συμπεριλαμβάνονται οι ραδιοερασιτέχνες, καθώς η επικοινωνία, δηλαδή η ασφαλής και έγκαιρη διάχυση πληροφοριών, αποτελεί κεντρικό στοιχείο κάθε επιχειρησιακής ομάδας. Στην Πιερία, μέλη εθελοντικών ομάδων ενταγμένων στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας, όπως της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, των Σαμαρειτών Ερυθρού Σταυρού, της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Ορειβατικών Συλλόγων του Ολύμπου και άλλων, είναι παράλληλα ραδιοερασιτέχνες που έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην οργάνωση των κέντρων επικοινωνιών αυτών των ομάδων.

Ο καταστροφικός νόμος που προτάθηκε από τον Υπουργό Νίκο Παππά

Στις 19 Οκτωβρίου 2018, ωστόσο, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δημοσίευσε προς διαβούλευση στην Διαύγεια σχέδιο νόμου περί «Αδειοδότησης και Ελέγχου Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά», σύμφωνα με το οποίο:

·       Δεν εξαιρεί, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 10 του ν/σ, τους ραδιοερασιτέχνες από την υποχρέωση της διαδικασίας αδειοδότησης και

·       Απαιτεί, σύμφωνα με την παρ. 1 περ. (γ) του άρθ. 10 του ν/σ, την έγγραφη δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση της ραδιοερασιτεχνικής κεραίας σε κοινόχρηστο χώρο αυτού.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους ραδιοερασιτέχνες μας

Όπως γίνεται κατανοητό, οι εν λόγω διατάξεις αφ’ ενός ταυτίζουν την ιδιότητα του ραδιοερασιτέχνη με την λειτουργία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή οποιονδήποτε πάροχο ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών· και αφ’ ετέρου καθιστούν πολύ δύσκολη έως ανέφικτη την δυνατότητά του να εγκαθιστά κεραία σε χώρο ακινήτου συνιδιοκτησίας.

Όπως είναι γνωστό, χαρακτηριστικά του ραδιοερασιτέχνη δεν είναι το κέρδος, αλλά ο πειραματισμός και η παροχή βοήθειας σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει η Πολιτεία. Επιπλέον, όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αποσπαστεί η πλήρης συναίνεση από όλους τους ενοίκους μια πολυκατοικίας, προκειμένου να εγκατασταθεί μια κεραία σε κοινόχρηστο χώρο.

Ήδη, στις 23 Οκτωβρίου 2018, η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, που αριθμεί 7.000 μέλη πανελληνίως, δι’ εκπρόσωπου της απέστειλε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά επιστολή διαμαρτυρίας, ζητώντας την απόσυρση ή ουσιαστική τροποποίησή του νομοσχεδίου, προκειμένου οι ραδιοερασιτέχνες να μπορούν να επιτελέσουν την λειτουργία τους ως κρίσιμοι παράγοντες στην Πολιτική Προστασία.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην Πιερία

Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, γίνεται φανερό πως κρίνεται αμφίβολο κατά πόσο οι εθελοντικές μας ομάδες, που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των ραδιοερασιτεχνών-μελών τους, θα μπορούν αποτελεσματικά να συμμετέχουν στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, καθίστανται σχεδόν ή απολύτως αδύνατα:

·       η Μηνιαία Πανελλήνια Άσκηση Επικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών με τον Θάλαμο Πολιτικής Προστασίας

·       Οι ασκήσεις επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας

·       Η κάλυψη αθλητικών γεγονότων των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας, όπως ο Διεθνής Μαραθώνιος του Ολύμπου και ο Ultra που τον συνοδεύει

·       Η επικοινωνία σχολείων της πόλης με τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), κάτι που έχει επιτευχθεί δύο φορές επιτυχημένα μέχρι σήμερα

·       Η πραγματοποίηση αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Σώματος Προσκόπων, όπως το ετήσιο Jamboree

·       Η συμμετοχή των Πιεριέων ραδιοερασιτεχνών σε πανελλήνιες εκδηλώσεις, όπως ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας, λόγω έλλειψης αναμεταδοτών

Περιμένουμε λοιπόν άμεσα από τη σημερινή δημοτική αρχή να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τους ραδιοερασιτέχνες του Δήμου και όλου του Νομού μας. Παράλληλα θα δράσω και προσωπικά.

Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης