Πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο διαμάντι στη γη και ενδέχεται να σχηματίστηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη

Ένα μαύρο διαμάντι δισεκατομμυρίων ετών που πιστεύεται ότι προήλθε από το διάστημα βγαίνει σε δημοπρασία.

Με όνομα «The Enigma», πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο κομμένο διαμάντι στη γη και ενδέχεται να έχει σχηματιστεί από πρόσκρουση μετεωρίτη.

Στα 555,55 καράτια, θεωρείται εξαιρετικά βαρύ για διαμάντι, ζυγίζοντας περίπου όσο μια μπανάνα και αναμένεται να πιάσει πάνω από 4,4 εκατ. λίρες στην δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.

Τα μαύρα διαμάντια είναι συνήθως ηλικίας περίπου 2,6 έως 3,2 δισεκατομμυρίων ετών – εποχή πριν την ύπαρξη των δεινοσαύρων. Η ίδια η Γη είναι περίπου 4,65 δισεκατομμυρίων ετών, άρα όχι πολύ παλαιότερη από τα μαύρα διαμάντια.

Τα μαύρα διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια και έχουν ανακαλυφθεί μόνο στη Βραζιλία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Επειδή περιέχουν οσβορνίτη, ένα ορυκτό που βρίσκεται μόνο σε μετεωρίτες, πιστεύεται ότι προέρχονται από το διάστημα, ωστ

Ο Aaron Celestian, γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες, είπε ότι τα μαύρα διαμάντια «θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί πολύ βαθιά μέσα στο εσωτερικό της Γης, πολύ πιο βαθιά από αυτό που γνωρίζουμε ήδη για τα διαμάντια.

«Υπάρχουν υποθέσεις που υποδηλώνουν ότι σχηματίστηκαν σε σημεία πρόσκρουσης όπου ένας μεγάλος αστεροειδής έπεσε στη γη», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μια διαφορετική θεωρία υποστηρίζει ότι μαύρα διαμάντια μπορεί να έχουν σχηματιστεί στο διάστημα πριν πέσουν στη Γη.

Ο οίκος Sotheby’s χαρακτήρισε την πώληση ως «ευκαιρία που έρχεται μια φορά στη ζωή να αποκτήσει κανείς ένα από τα πιο σπάνια θαύματα δισεκατομμυρίων ετών γνωστά στην ανθρωπότητα».

Εκτός από το ακριβές βάρος των 555,55 καρατίων, το διαμάντι έχει κοπεί ώστε να εμφανίζει 55 όψεις.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή: lifo.gr