Στην επιβολή τριών συνολικά προστίμων σε μουσικό του δρόμου προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στη Θέρμη Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου.

Ειδικότερα, στη μουσικό επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, για έλλειψη των απαραίτητων δικαιολογητικών για μετακίνηση και για παράβαση του άρθρου 48 του ΚΟΚ που αφορά στην κατάληψη πεζοδρομίου και την παρεμπόδιση της διεύλευσης των πεζών, ύψους συνολικά 500 ευρώ.

Μουσικοί του δρόμου μέσω σελίδας που διαθέτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατήγγειλαν το περιστατικό λέγοντας «ο λόγος “εργασία” στη  βεβαίωση μετακίνησης που είχε μαζί της, δεν θεωρήθηκε επαρκής από τα αστυνομικά όργανα, με το αιτιολογικό ότι το επάγγελμα του μουσικού στον δρόμο δεν είναι καταχωρημένο στην εφορία».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η μουσικός συχνάζει στην πλατεία της Θέρμης, όπου και βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα και μέχρι σήμερα δεν είχε δεχτεί καμία παρατήρηση από τους αστυνομικούς.

Προστίθεται μάλιστα πως πρόκειται για τη μουσικό Μαίρη Στεφάνου, η οποία είχε προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου το 2018 με το αιτιολογικό της επαιτείας, προκαλώντας τότε την αντίδραση του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος που διοργάνωσε διαμαρτυρία και τελικά η μουσική του δρόμου αποχαρακτηρίστηκε από επαιτεία.

 

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην καταγγελία:

Σήμερα το πρωϊ στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, σε μία μουσικό που έπαιζε στο δρόμο επεβλήθηκαν τρία (!!) πρόστιμα από αστυνομικά όργανα:

α. Για μη χρήση μάσκας ( τραγουδούσε χωρίς μάσκα !!)

β. Για άσκοπη μετακίνηση ( ο λόγος ” εργασία”, στην  βεβαίωση μετακίνησης που είχε μαζί της, δεν θεωρήθηκε επαρκής από τα αστυνομικά όργανα, με το αιτιολογικό ότι το επάγγελμα του μουσικού στο δρόμο δεν είναι καταχωρημένο στην εφορία ) και

γ. Για κατάληψη δημόσιου χώρου.

Όπως έγινε γνωστό, η μουσικός παίζει συχνά στην πλατεία της Θέρμης, όπου και βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα και μέχρι σήμερα δεν είχε δεχτεί, ποτέ, την παραμικρή παρατήρηση από τους αστυνομικούς.

Μάλιστα, κάποιες φορές είχε δεχτεί και κολακευτικά σχόλια από αυτούς.

Σήμερα όμως ( και προφανώς εξ’ αιτίας των τελευταίων μέτρων), ήρθαν και της ζήτησαν ν’ απομακρυνθεί.

Η μουσικός υπάκουσε και μετακινήθηκε 50 μέτρα πιο πέρα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τους αστυνομικούς που ξαναήρθαν και της ζήτησαν να φύγει. Εκείνη αρνήθηκε να μετακινηθεί και τους είπε ότι ακόμη και να την γράψουν, θα συνεχίσει να παίζει, αφ’ ενός για λόγους επιβίωσης και αφ’ ετέρου για να ψυχαγωγεί τον κόσμο, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές που όλοι έχουμε ανάγκη από την τέχνη και την μουσική.

Μετά από αυτό, τα αστυνομικά όργανα της επέβαλλαν τα τρία παραπάνω πρόστιμα, σύνολο 500€.

Πρόκειται για την μουσικό, Μαίρη Στεφάνου, η οποία το 2018 είχε προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου με το αιτιολογικό της επαιτείας, γεγονός που υπήρξε, τότε, αφορμή ώστε ο Σύλλογος Μουσικών Β. Ελλάδος να διοργανώσει στην πλατεία Αριστοτέλους, εκδήλωση με σκοπό την κατάργηση του νόμου για την επαιτεία ( όπου συμμετείχε και ο Μάνου Τσάο ), πράγμα που τελικά επιτεύχθη.

 

 

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)