Το τελευταίο 48ωρο το κέντρο ενημέρωσης και ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδρι, έχει ελέγξει 21 πτήσεις και έχουν ιχνηλατηθεί 1.500 επιβάτες. Από αυτούς, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, που έφθασαν από την Ζυρίχη της Ελβετίας προχθές βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι συνεπιβάτες τους τέθηκαν σε “καραντίνα” μέχρι να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ταξιδιώτες που έρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο, πριν μπουν στο αεροπλάνο για το ταξίδι τους στην Ελλάδα θα παίρνουν από σταντ ένα έντυπο στο οποίο θα συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης και θα περιλαμβάνει, τα στοιχεία της πτήσης, τα δικά τους, τους λόγους του ταξιδιού, αν είναι δηλαδή Έλληνες, τουρίστες ή έρχονται για επαγγελματικούς λόγους και κυρίως το σημείο-τόπο διαμονής τους για τις 14 μέρες της υποχρεωτικής τους απομόνωσής. Όταν φθάνουν στην Ελλάδα θα δίνουν το συμπληρωμένο έντυπο και θα λαμβάνουν ένα άλλο συμβουλών και οδηγιών για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Σε περίπτωση που παραβιάζουν τους όρους της καραντίνας θα τους επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 5.000 ευρώ σύμφωνα με μία από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι αρμόδιες αρχές θα προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνουν παραβιάσεις της υποχρεωτικής απομόνωσης θα βεβαιώνονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.