Αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, ανόνα-τσετιμόγια και μακαντάμια ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, ειδικά στην Πελοπόννησο και υπόσχονται ενδιαφέρουσες οικονομικές απολαβές για τους καλλιεργητές που θα τις επιλέξουν. Όπως δείχνουν τα πράγματα, εναλλακτική πρόταση καλλιέργειας με συμπληρωματικό χαρακτήρα σε υπάρχουσες δραστηριότητες αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα για υποτροπικά φρούτα που τρέχει το τελευταίο διάστημα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Πελοπόννησο με τη στήριξη της Περιφέρειας. Είδη όπως είναι το αβοκάντο, το μάνγκο, το λίτσι, η ανόνατσεριμόγια και το μακαντάμια έχουν ήδη φυτευτεί και διερευνάται η προσαρμογή τους στις συνθήκες εδάφους και κλίματος περιοχών όπως είναι η Καλαμάτα. Όπως τονίζει η υπεύθυνη ερευνών του Ινστιτούτου Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από πλευράς του ΕΛΓΟ Δήμητρα, δεν έχει σκοπό την εκρίζωση υφιστάμενων καλλιεργειών, αλλά να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση που θα έρθει να δράσει συμπληρωματικά στις παραδοσιακές καλλιέργειες που έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια τους αγρότες της περιοχής. Οι πειραματικές καλλιέργειες ανέρχονται στα 25 στρέμματα, ενώ παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν εντάξει επιπλέον 25 στρέμματα από τα συγκεκριμένα είδη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ