Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ για να διαλέξετε και να αποθηκεύσετε με ασφάλεια κρέας, τυρί, αυγά, σοκολάτα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τα οικογενειακά τραπέζια της Ανάστασης και του Πάσχα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξουμε και να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια καλής ποιότητας τρόφιμα.

Όπως αναφέρει, πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως την επιλογή και αποθήκευση ευαλλοίωτων τροφίμων, όπως το κρέας, τα τυριά, τα αυγά αλλά και τα σοκολατένια αυγά.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά κατ’ αρχάς να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλούς επιλογής τροφίμων, όπως:

    • Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα και, κατ’ επέκτασιν, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
    • Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος τροφίμων.
    • Όταν αγοράζουμε κρέας, να βεβαιωνόμαστε πως είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν «κρατώντας» την ψύξη.
    • Να προσέχουμε τη σειρά αγοράς των τροφίμων. Πρώτα πρέπει να βάλουμε στο καρότσι όσα δεν αλλοιώνονται εύκολα (π.χ. ξηρά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ψωμί),  ύστερα φρούτα και λαχανικά και στο τέλος τα πιο ευαλλοίωτα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά).

Ελέγξτε τις σφραγίδες σε αρνί, κατσίκι

Ο ΕΦΕΤ προσθέτει πως πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και γενικότερα την επισήμανση των τροφίμων, καθώς και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Όταν αγοράζουμε αρνί ή κατσίκι (αμνοερίφια) πρέπει να ελέγχουμε το σφάγιο για να βεβαιωνόμαστε πως έχει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του, ως εξής:

  • Αν είναι εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε έχει χρώμα «λαμπρό κυανό» (χρωστική Ε 133), δηλαδή τυρκουάζ. Έχει επίσης σχήμα ωοειδές (σαν του αυγού). Στο κέντρο της σφραγίδας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου. Περιφερειακά φέρει τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ. Ως εγχώριας παραγωγής θεωρούνται τα ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή έχουν εκτραφεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ και έχουν σφαγιασθεί στη χώρα μας.
  • Αν είναι εισαγόμενα από την ΕΕ (δηλαδή έχουν σφαγιαστεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ), επίσης πρέπει να φέρουν ωοειδή σφραγίδα. Θα έχει όμως διαφορετικό χρώμα, αναλόγως με το κράτος-μέλος της ΕΕ. Θα αναγράφει όμως τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρα και διακριτικά της ΕΕ) που εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  • Αν είναι εισαγόμενα εκτός ΕΕ, θα φέρουν καφέ σφραγίδα με τα χαρακτηριστικά στοιχεία της χώρας προέλευσης

Τι να προσέχετε στο κρέας και τα αυγά

Όταν αγοράζετε σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχετε τα εξής, αναφέρει ο ΕΦΕΤ:

  • Να μην έχουν τα σπλάγχνα οζίδια ή κύστεις, ούτε μεταβολές στο χρώμα. Δεν πρέπει επίσης να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Όταν επιλέγετε κατεψυγμένα κρέατα, να ελέγχετε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Όταν αγοράζετε αυγά:

  • Να ελέγχετε τις ενδείξεις στη συσκευασία (λ.χ. την κατηγορία ποιότητας, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας)
  • Αν είναι σοκολατένια, να επιλέγετε επώνυμα, σταθερά σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι  κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, έκθεση και διάθεση τροφίμων. Να βεβαιώνεστε επίσης ότι αναγράφουν την σύνθεσή τους (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

Στο σπίτι

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι μετά την αγορά, είναι σημαντικό να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει επίσης να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο έχει σωστή θερμοκρασία (μεταξύ 1 και 4 βαθμών Κελσίου). Αντίστοιχα η θερμοκρασία στην κατάψυξη πρέπει να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C.

Τα αυγά χρειάζονται συντήρηση σε δροσερό χώρο. Για να τα βάψετε με ασφάλεια, να  ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες της βαφής. Να βάφετε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Προσέξτε, τέλος, τα παιχνίδια που περιέχουν τα σοκολατένια αυγά. Συχνά είναι μικρών διαστάσεων και ακατάλληλα για τα πολύ μικρά παιδιά (υπάρχει κίνδυνος πνιγμού).