Η 29η Φεβρουαρίου, γνωστή και ως Leap Day στις ΗΠΑ (ελληνιστί «πήδημα») βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον δικό μας «κουτσοφλέβαρο» και την μία παραπάνω ημέρα που κάποιοι την γιορτάζουν, ενώ άλλοι την ξορκίζουν συμμεριζόμενοι σχετικές προλήψεις.

Σήμερα το ημερολόγιο γράφει 29 Φεβρουαρίου 2024 με τη μία επιπλέον ημέρα του «κουτσοφλέβαρου» να δικαιολογεί το έτος ως δίσεκτο… γεγονός που αποτυπώθηκε ήδη από τα μεσάνυχτα, στο Google Doodle ως Leap Day, όπως ονομάζεται η 29η Φεβρουαρίου στο εξωτερικό.

Η 29η Φεβρουαρίου είναι για πολλούς Αμερικανούς μία αφορμή για γιορτή, γι’ αυτό δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να κάνουν προσφορές σε προϊόντα αυτή τη μέρα. Ενώ, την τιμητική τους έχουν είναι γεννημένοι αυτήν την ημέρα και έχουν δικαίωμα να γιορτάζουν την επέτειο κάθε τέσερα χρόνια.

Γιατί το 2024 είναι δίσεκτο έτος
Δίσεκτο ονομάζεται το έτος στο οποίο προσμετράται μία παραπάνω ημέρα, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιφοράς της Γης, στη μέτρηση του ηλιακού έτους.

Με το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο (Γρηγοριανό ημερολόγιο), κάθε έτος διαρκεί 365 ημέρες και 6 ώρες ή περίπου 1/4 της ημέρας, για την ακρίβεια 365,242199 ημέρες, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας.

Έτσι, στο ίδιο σύστημα έχει καθιερωθεί να προστίθεται μια ημέρα στο έτος ανά τέσσερα έτη (εκτός από τα έτη που διαιρούνται με το εκατό αλλά όχι και με το τετρακόσια και εκτός από τα έτη που διαιρούνται και με το εκατό και με το τέσσερις χιλιάδες), ώστε το σφάλμα των έξι ωρών να απορροφάται.

Η ημέρα που προστέθηκε αρχικά ήταν η έκτη ημέρα πριν από τις καλένδες του Μαρτίου, η bis sextus ή bisextus, δηλ. η έκτη ημέρα που καταμετριόταν δυο φορές, απ’ όπου και η ονομασία «δίσεκτο» (δις + έκτο) έτος.

Ο ακόλουθος ψευδοκώδικας καθορίζει αν ένα έτος είναι δίσεκτο έτος ή συνηθισμένο έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο (και στο προληπτικό Γρηγοριανό ημερολόγιο πριν το 1582). Η μεταβλητή έτος που ελέγχεται είναι ο ακέραιος που αναπαριστά τον αριθμό του έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

if (έτος δεν είναι διαιρετό με 4) then (είναι ένα συνηθισμένο έτος)
else if (έτος δεν είναι διαιρετό με 100) then (είναι ένα δίσεκτο έτος)
else if (έτος δεν είναι διαιρετό με 400) then (είναι ένα συνηθισμένο έτος)
else (είναι ένα δίσεκτο έτος)

Ο αλγόριθμος εφαρμόζεται στα έτη πριν από το 1 του προληπτικού Γρηγοριανού ημερολογίου, αλλά μόνο αν το έτος εκφράζεται με αρίθμηση αστρονομικού έτους.

Δεν είναι έγκυρος για σημειογραφία BC ή BCE. Ο αλγόριθμος δεν είναι απαραίτητα έγκυρος για έτη στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως τα έτη πριν το 1752 στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Το έτος 1700 ήταν δίσεκτο έτος στο Ιουλιανό ημερολόγιο, αλλά όχι στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Οι «δίσεκτες» προλήψεις
Οι δεισιδαιμονίες που συνοδεύουν τα δίσεκτα έτη είναι πολλές και παλιές και όπως έδειξε ο λαογράφος Ν. Πολίτης αρκετές εμφανίζονταν όχι μόνο σε ελληνικές περιοχές, αλλά και στην Ιταλία.

Κατά τα δίσεκτα χρόνια, που θεωρούνταν κακότυχα, έπρεπε να αποφεύγονται οι γάμοι και το φύτεμα των αμπελιών.

Η χρήση της έκφρασης «δίσεχτοι χρόνοι» επεκτάθηκε και πέραν των συγκεκριμένων ετών, ως γενικότερη αναφορά σε εποχές πολλών συμφορών και δεινών.

 

 

Πηγή:dnews