Τι προφίλ πρέπει να έχει ένας υποψήφιος; Έκανα την ερώτηση στον εαυτό μου ως πολίτης, «πως θα επιθυμούσες έναν Δήμαρχό;» και έπειτα αναρωτήθηκα, ποιο είναι το ιδανικότερο προφίλ για έναν άνθρωπο που θέλει ν’ ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση; Αρχικά θα μπορούσα να ρωτήσω καταξιωμένους επί πολλές θητείες Δήμαρχους και (Αντί)Περιφερειάρχες για το μυστικό της επιτυχίας τους αλλά προτιμώ να σκιαγραφήσω το προφίλ.

 

Πιστεύω ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται πολύ ψηλά στην συνείδηση των πολιτών, ως προς την εμπιστοσύνη που εμπνέει σε σχέση με τους άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Αντίθετα, το κυρίαρχο αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην η αντίληψη των πολιτών ότι και στην Τ.Α. υπάρχει αρκετή έως και πολύ διαφθορά, στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η αντίληψη όμως δεν τεκμηριώνεται από αντικειμενικά στοιχεία, που θα προέκυπταν από αποφάσεις Δικαστηρίων ή άλλων ελεγκτικών Αρχών είναι προφανές ότι έχει εμπεδωθεί κυρίως από τις έντονες αντεγκλήσεις- καταγγελίες των αντιπολιτευόμενων ομάδων και προσώπων στους Δήμους σε μια προσπάθεια αμοιβαίας απαξίωσης των αντιπάλων τους. Προσοχή, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς.

 

Με βάση αυτή την κοινή αντίληψη, τα βασικά προσόντα που πρέπει να κατέχει ένας άρχων της Τ.Α. είναι «τίμιος και ηθικός». Είναι σημαντικότερο από το να δίδει λύσεις στα προβλήματα» που αφορούν στην καθημερινότητά τους. Η αμεσότητα εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες κι αν συνδυαστεί με αποτελεσματικότητα, τότε το επίπεδο εκτίμησης ανεβαίνει κατακόρυφα. Έτσι θα εμπνέει και θα μπορεί να κατευθύνει σωστά την ομάδα, εφόσον έχει σωστή κρίση στην επιλογή των συνεργατών του. Θα πρέπει όμως και να έχει ικανότητα στην διοίκηση ώστε να τους ελέγχει. Ο συγκεκριμένος έλεγχος θα φέρει την συνέπεια έργων και λόγων.

 

Δεν θέλω ν’ αναφέρω τις τεχνοκρατικές δεξιότητες και ικανότητες που προαπαιτούνται, θα παραμείνω στο λαϊκό προφίλ. Πρέπει να έχει αμεσότητα με τους δημότες, να μεταδίδει το όραμα του και ν’ ακούει τους προβληματισμούς ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν λογική βάση. Η δημοτικότητα είναι κλειδί για την συνεργασία με τους δημότες.

 

Αν ο Δήμος είναι πολυπληθείς, απαιτείται η χρήση όλων των μέσω (διαδίκτυο, ΜΜΕ κλπ) που θα κάνουν ευρύτερα γνωστό το παραγόμενο έργο. Οι δημότες δεν συγχωρούν φαινόμενα και συμπεριφορές αλαζονείας από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, με την υποσημείωση ότι πολλές φορές, εκλαμβάνεται ως αλαζονική συμπεριφορά, μια ψυχική κόπωση που επέρχεται σε κάποιους Δημάρχους με πολυετείς θητείες, από την πίεση που ασκείται αναπόφευκτα σε ένα θεσμό, που η εγγύτητα του στον πολίτη οδηγεί πολλές φορές και σε άδικη κριτική ή απαιτήσεις που το αντικείμενό της είναι τελείως ξένο από τις αρμοδιότητες ενός Δημάρχου.

 

Κάθε δήμος ανάλογα του μεγέθους του και των ιδιαιτεροτήτων του όπως π.χ. η κοινωνική διαστρωμάτωση και οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες επιβάλλουν διαφοροποίηση στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που θα πρέπει να εστιάζει ο Δήμαρχος.

 

Είναι σημαντικό να συζητάμε για στοιχεία που επιθυμούμε να έχουν οι άνθρωποι που θα ψηφίσουμε. Η τοξικότητα, η καθημερινή σύγκρουση με τους προηγούμενους ή τους επίδοξους επόμενους, οδηγεί σε μικροπολιτική.

 

*Ο κ. Αγιαννίτης Βασίλειος είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ» του Γιάννη Ντούμου. Είναι ο Πρόεδρος Εστίασης/Διασκέδασης Κατερίνης κι επιχειρηματίας της πόλης