Το Metaverse έρχεται με φόρα για να αντικαταστήσει τον κυβερνοχώρο και το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε. Ειδικά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συνιδρυτής και αφεντικό του Facebook, έχει ποντάρει τα πάντα πάνω στο Metaverse και δηλώνει έτοιμος να αποκτήσει η εταιρεία του δεσπόζουσα θέση στον νέο εικονικό κόσμο παρόμοια με αυτή που έχει στα social media.

Έχουν ακουστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά πράγματα για το Metaverse και τις διάφορες πιθανές αρνητικές πλευρές του. Όμως για πρώτη φορά ένας από τους πλέον ειδικούς σε αυτόν τον τομέα προβάλει φόβους που προκαλούν έντονο προβληματισμό αν όχι ανησυχία.

Ο Μπράιαν Σούστερ είναι πρωτοπόρος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας και ασχολείται με αυτόν τα τελευταία 17 χρόνια έχοντας μάλιστα δημιουργήσει μια δική του εκδοχή, το Utherverse. Σε συνέντευξη του στην Daily Mail ο Σούστερ παρουσίασε ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο για το Metaverse. Όπως υποστηρίζει αν το Metaverse πέσει σε λάθος χέρια, αν το ελέγχουν δηλαδή λάθος άνθρωποι, τότε θα γίνει ένα εργαλείο χειραγώγησης των χρηστών προς όφελος εκείνων που το ελέγχουν. Θεωρεί μάλιστα ότι το Metaverse είναι η πιο επικίνδυνη για την ανθρωπότητα τεχνολογία μετά την ανακάλυψη των πυρηνικών όπλων.

«Το Metaverse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνεται πλύση εγκεφάλου σε ολόκληρους πληθυσμούς οι οποίοι να λειτουργούν υπό τον έλεγχο του ατόμου που κινεί τα νήματα στον εικονικό κόσμο» υποστηρίζει ο Σούστερ ο οποίος κάνει ολομέτωπη επίθεση στον Ζάκερμπεργκ θεωρώντας ότι έχει κακόβουλους σκοπούς.

« Δεν πιστεύω ότι ο Ζάκερμπεργκ ή το Facebook γενικότερα θα αποφασίσουν ποτέ ότι θα θυσιάσουν χρήματα προς όφελος των ανθρώπων. Τα χρήματα βγαίνουν όταν οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι ή θυμωμένοι. Είναι λοιπόν θέμα επιλογής ποιο μονοπάτι από αυτά τα δύο θέλεις να ακολουθήσεις. Έχουμε δει το μονοπάτι που ακολουθεί το Facebook και πιστεύω ότι θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι και στο Metaverse» λέει ο Σούστερ.

Πριν από λίγες μέρες ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι πιστεύει ότι μέχρι του τέλος της δεκαετίας θα υπάρχουν ένα δισ. χρήστες στο Metaverse καθένας εκ των οποίων θα ξοδεύει εκατοντάδες δολάρια καθημερινά σε αγορές ψηφιακών προϊόντων.

«Εσύ θα πιστεύεις ότι συνάντησες στο Metaverse τον έρωτα της ζωής σου αλλά στην πραγματικότητα θα έχει αποφασίσει ο Ζάκερμπεργκ ποιους συναντάς και με ποιους ταιριάζεις. Βέβαια δεν ο Ζάκερμπεργκ ο μοναδικός κίνδυνος αλλά οποιοσδήποτε αποφασίσει να βγάλει κέρδη από το Metaverse» λέει ο Σούστερ που επισημαίνει ότι εκτός των άλλων το Metaverse θα δημιουργήσει μια νέα γενιά ακόμη πιο απομονωμένων ανθρώπων που θα ζουν αποκλειστικά μέσα στον εικονικό κόσμο όπως αυτή που δημιούργησε το Facebook.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr