Είναι σύνηθες όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, να θέτουμε το smartphone μας σε λειτουργία πτήσης. Είναι εκείνη η λειτουργία κατά την οποία το τηλέφωνο είναι αποσυνδεδεμένο από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας κανονικά.

Και όχι, το αεροπλάνο δεν θα πέσει από τον ουρανό αν δεν βάλεις το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης. Μια έρευνα της ασφαλιστικής Allianz, είχε αποκαλύψει ότι το 17.2% των επιβατών δεν έβαλε ποτέ το τηλέφωνό τους σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το πρόβλημα είναι ότι πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί, καθώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ κινητών τηλεφώνων και αεροπλάνων δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Όπως αναφέρει άρθρο του περιοδικού Travel & Leisure αν και υπήρξαν μελέτες για τις ηλεκτρονικές συσκευές που παρεμβαίνουν στα ηλεκτρονικά συστήματα, είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφούν αυτά τα συμβάντα σύμφωνα με την Boeing.

Καθώς η τεχνολογία αλλάζει, νέες απειλές μπαίνουν ανάμεσα στη σχέση τηλεφώνου-αεροπλάνου. Και αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη απειλή είναι τα δίκτυα 5G.

Με πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν πλέον εύρος ζώνης 5G, δημιουργείται η δυνατότητα αυτό να παρεμβαίνει στο ραδιοϋψόμετρο, το οποίο είναι το όργανο που βασίζονται οι πιλότοι για να προσγειώσουν το αεροπλάνο. Το συγκεκριμένο εύρος ζώνης που χρησιμοποιούν οι φορείς κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ για υπηρεσίες 5G είναι πολύ κοντά στο ίδιο εύρος ζώνης που χρησιμοποιείται από το ραδιοϋψόμετρο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παρεμβολών.

 

Πηγή:techmaniacs.