Το 1ο ΓΕΛ Κατερίνης αναγορεύτηκε «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament Ambassador School – EPAS).

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από  το Γραφείο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το 1ο ΓΕΛ Κατερίνης  συμμετείχε στο πρόγραμμα για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2022-23, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Θεοδωροπούλου Παναγιώτα, κ. Παπά Ειρήνη και κ. Καγκασίδου Άννα.

Κεντρικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των μαθητών/τριών σε ό,τι αφορά στον Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτισμό, στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ενεργού πολιτειότητας. Επίσης, μέσω των διαφόρων δράσεων οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τα θέματα που σχετίζονται με τη δομή, τη λειτουργία και τον ρόλο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με απώτερο στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στο «δημοκρατικό γίγνεσθαι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου- Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία, με διάρκεια έναν χρόνο. Για το σκοπό αυτό δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική πλακέτα, η οποία μπορεί να αναρτηθεί στο σχολείο. Παράλληλα, απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors), τους Καθηγητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors), καθώς και δίπλωμα αναγνώρισης συμμετοχής σε άλλους μαθητές οι οποίοι είχαν ενεργό δράση στο Πρόγραμμα.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η απονομή των τίτλων του προγράμματος EPAS  στις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς και στους/στις  μαθητές/τριες του προγράμματος:

 • Βαβύλα Στεφανία
 • Ιωακειμίδης Κωνσταντίνος
 • Κουσίδης Κωνσταντίνος
 • Τζέλλα Παναγιώτα-Νεκταρία-Χαρούλα
 • Τσώλης Λάζαρος
 • Ανεστοπούλου Μαρίνα
 • Μπακράτσας Δημήτριος
 • Χαλιαμάλια Αθηνά
 • Ελευθεριάδης Θεοχάρης
 • Καπέτα Μαρία
 • Μπαραλιάκος Ελευθέριος
 • Νούλα Ευαγγελία

αλλά και στην εθελόντρια Δεμερτζίδη Μαρία.

Συγκεκριμένα, η ομάδα ασχολήθηκε με βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως η κλιματική κρίση και το περιβάλλον και με δράσεις σχετικά με εκστρατείες του ΕΚ, όπως η Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο διοργάνωσε και συμμετείχε σε συζητήσεις με την ευρωβουλευτή κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με εκπροσώπους του Europe Direct Thessaloniki, συμμετείχε στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο «Νέοι και Ευρώπη» που διοργάνωσε το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών «Γεννάδιος», και παρουσίασε στο DION Channel και  στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης τις δράσεις του για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου).

Η Σχολική Κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης  συγχαίρει τους μαθητές/τριες και διδάσκοντες πρέσβεις για την τιμητική αυτή διάκριση και τους εύχεται την επιτυχή διεκδίκηση του τίτλου και ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του σχολείου για δεύτερη σχολική χρονιά.

 

 

 

Εκ μέρους του σχολικής κοινότητας

Η Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ

Senior Ambassador του Ε.Κ.

Δρ Ξανθίππη Καραβίδα