Από το 1951, η Ελλάδα πραγματοποιεί σταθερά απογραφή πληθυσμού κάθε πρώτο έτος νέας δεκαετίας. Πόσοι μετρηθήκαμε, την τελευταία φορά, το 2011 και πόσοι υπολογίζεται ότι ήμασταν το 1821;

Το 2021 οι Έλληνες θα ξαναμετρηθούμε για άλλη μία φορά. Ίσως να είναι και η πιο ενδιαφέρουσα απογραφή καθώς θα πραγματοποιηθεί στην σκιά της πανδημίας κορονοϊού αλλά και μετά από μία δεκαετία οικονομικής ύφεσης που οδήγησε σε μία μαζική μετανάστευσης κυρίως νέων ανθρώπων. Παράλληλα η δεκαετία που διανύσαμε από την προηγούμενη απογραφή ήταν μία περίοδος που αυξήθηκαν σημαντικά οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την χώρα μας.

Το 2021 θα είναι μία κομβική χρονιά για την Ελληνική Στατιστική Αρχή στον τομέα των απογραφών καθώς θα είναι γίνει ψηφιακά σε μεγάλο βαθμό, με smartphones και tablets κάνοντας την χρήση γεωεντοπισμού. Παρά την χρήση της τεχνολογίας τα συνολικά στοιχεία από την απογραφή του 2021 θα τα έχουμε τον Μάρτιο του 2024 ενώ τα πρώτα στοιχεία το ερχόμενο καλοκαίρι (σ.σ. αν δεν υπάρξει κάποια αναβολή στην διαδικασία λόγω κορονοϊού).

Επίσης η αλλαγή που φέρνει η νέα δεκαετία στον τομέα απογραφών είναι ότι θα πραγματοποιείται πλέον ετήσια καταγραφή των μεταναστευτικών ροών καθώς και ετήσια συλλογή δεδομένων πληθυσμού της χώρας από το 2024, μετά από σχετική απόφαση της Eurostat.

 

 

Από τον Καποδίστρια στην Ελλάδα της ύφεσης

Η πρώτη απογραφή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1828 επτά χρόνια μετά από την έναρξη του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του ‘21 μετά από εντολή του Καποδίστρια. Με βάση τις καταμετρήσεις το νεοσύστατο τότε Ελληνικό Κράτος (σ. σ. Πελοπόννησος και τα κοντινά νησιά) είχε 753.400 κατοίκους. Μέσω της απογραφής του 1828 έγινε εκτίμηση πληθυσμού κατά το 1821 σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός μίας πιο διευρυμένης περιοχής που συμπεριελάμβανε και την Στερεά Ελλάδα ήταν 938.765 χιλιάδες από τους οποίους οι Χριστιανοί υπολογίζονταν σε 875 χιλιάδες και οι Τούρκοι 63 χιλιάδες.

Από εκείνη την πρώτη απογραφή έχει πραγματοποιηθεί συνολικά 30 διαδικασίες έως σήμερα με αυτή του 1951 να είναι η πρώτη που γίνεται στην λογική της σταθερής καταγραφής κάθε 10 έτη αλλά και μετά την παγίωση των συνόρων με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

Στην τελευταία Γενική Απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της χώρας έφθασε στα 10.816.286 άτομα χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν είναι πραγματικό το συγκεκριμένο νούμερο καθώς υπήρξαν δυσκολίες κατά την διαδικασία (σ.σ. μεγάλος αριθμός αρνούνταν να ανοίξει την πόρτα στους καταγραφείς καθώς εκείνο το διάστημα είχαμε έξαρση εγκληματικότητας).

Όπως και να έχει ήταν η πρώτη απογραφή όπου παρατηρείται μείωση του πληθυσμού καθώς στην προηγούμενη, αυτή του 2001, ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 άτομα.

 

 

 

Πηγή: news247.gr