Μήπως όταν επιστρέφετε στο σπίτι, ο σκύλος σας υποδέχεται με περισσότερη χαρά από το φυσιολογικό; Μήπως πηδάει επάνω σας, τρέχει σαν τρελός ανεβοκατεβαίνοντας τους καναπέδες; Μήπως ενίοτε σας υποδέχεται και κάνει «τσίσα» από την χαρά του;

Αντίστοιχα, όταν φεύγετε από το σπίτι κλαίει και γαυγίζει ασταμάτητα ;

Αν ισχύουν τα παραπάνω, τότε ο σκύλος σας «πάσχει» από άγχος αποχωρισμού.

Συνήθως το συναντάμε σε σκύλους που ζουν σε διαμέρισμα αλλά κάποιες φορές και σε σκύλους που ζούν στον κήπο κάποιας μονοκατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση, το άγχος αποχωρισμού είναι πρόβλημα, τόσο για τον κηδεμόνα όσο και για την ψυχική υγεία του σκύλου.

Τι πρέπει να κάνετε; Πως θα το αντιμετωπίσετε;

1. Υιοθετήστε σκύλους ΟΧΙ νωρίτερα από 2 μηνών. Έχει παρατηρηθεί , ότι το άγχος αποχωρισμού αλλά και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, είναι πιο συχνό και έντονο σε ζωάκια που έφυγαν από την αγέλη τους και τη μαμά τους σε ηλικία προηγούμενη των 60 ημερών.

2. Μάθετε στον σκύλο σας να δέχεται τον περιορισμό σε Crate Box.

Ενώ στην αρχή ο περιορισμός εκεί, φέρνει δυσφορία στον σκύλο, σε λίγες ημέρες, ο σκύλος μαθαίνει να κάθεται εκεί χωρίς να στρεσάρεται.

Διαβάστε το άρθρο μου στο http://www.trihes.gr/pos-tha-agapisei-o-skylos-mas-to-crate/ και εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να αγαπήσει το Crate Box.

3. Αγνοήστε τον σκύλο για τουλάχιστον 5 λεπτά κατά την είσοδο σας και για 5 λεπτά πριν φύγετε. Αποσυνδέστε ΠΛΗΡΩΣ την είσοδο και την έξοδο σας από το σπίτι, σε σχέση με τον σκύλο. Κάντε τον να πει.. «τι γίνεται; Δεν με βλέπει;»

4. Εκτονώστε επαρκώς τον σκύλο σας. Ένας «κουρασμένος» σκύλος, θα κοιμηθεί και δεν θα ξεσηκώσει την γειτονιά με το γαύγισμα του.

5. Δώστε του το αγαπημένο του παιχνίδι, τύπου Kong. Γεμίστε το με τον ειδικό αφρό για σκύλους ή άλλες λιχουδιές και αφήστε τον να προσπαθήσει για ώρες…να φάει το περιεχόμενο του.

6. Ξεκινήστε να αφήνετε τον σκύλο ΜΟΝΟ του για λίγα λεπτά αρχικά και σταδιακά ανεβάστε τον χρόνο των διαστημάτων που απουσιάζετε. Από μικρή ηλικία πρέπει ο σκύλος να μάθει ότι η «μαμά ή ο μπαμπάς» φέυγουν και επιστρέφουν.

7. Δώστε του σημασία, χαιδέψτε τον ή δώστε του μια λιχουδιά ΑΦΟΥ πρώτα ηρεμήσει. Πρέπει να καταλάβει ότι ΟΣΟ χοροπηδάει ή γαυγίζει, δεν κερδίζει τίποτα. Μόλις ηρεμεί, τότε κερδίζει την προσοχή σας.

8. Εάν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, επισκεφθείτε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων για να σας βοηθήσει.