Η αρχαιότερη, διασωθείσα ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση είναι ο Επιτάφιος του Μικρασιάτη Σείκιλου που έγραψε: «Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Η ζωή διαρκεί για λίγο»

Μεταξύ του 750 π.Χ. και του 400 π.Χ., οι Αρχαίοι Έλληνες συνέθεσαν τραγούδια που έπρεπε να συνοδεύονται από λύρα, πνευστά καλάμια και διάφορα όργανα κρουστών. Πάνω από 2.000 χρόνια αργότερα, οι σύγχρονοι μελετητές έχουν βρει τελικά τον τρόπο, πώς να ανακατασκευάσουν και να εκτελέσουν αυτά τα τραγούδια με ακρίβεια 100%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σώζονται τόσο οι στίχοι όσο και η μουσική του τραγουδιού, το οποίο αποδίδεται στον Σείκιλο που έζησε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, περίπου κατά τον 2 αιώνα π.Χ. Όπως σημειώνεται, ο Σείκιλος έγραψε το τραγούδι αυτό μετά το 200 π.Χ.

Είχε γραφεί σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη με ύψος 40 εκατοστών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι στίχοι βρίσκονται στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής, ενώ η επιτύμβια στήλη ανακαλύφθηκε στην πόλη Αϊδίνιο (όπως λέγεται σήμερα η άλλοτε πόλη των Τραλλέων) το 1883. Σήμερα, η στήλη φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας.

 

 

Πηγή: ethnos.gr