Το χασμουρητό σημαίνει έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο; Η επιστήμη απαντά
Η θεωρία ότι χασμουριόμαστε επειδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο είναι μύθος, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Χασμουριόμαστε επειδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο». Τελικά, ισχύει αυτή η ευρέως διαδεδομένη θεωρία για το χασμουρητό; «Μύθος», απαντά η επιστήμη.
Το χασμουρητό είναι μια ελάχιστα κατανοητή ανθρώπινη συμπεριφορά. «Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι ένα μαύρο κουτί», δήλωσε ο Mark Andrews, πρόεδρος φυσιολογίας στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Duquesne, στην Washington Post.
Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες για το χασμουρητό:
Θεωρία #1
Το χασμουρητό φαίνεται να συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεταβατική κατάσταση, όταν ξυπνούν ή όταν είναι νυσταγμένοι και έτοιμοι να κοιμηθούν. Μπορεί να χασμουριούνται όταν βαριούνται ή όταν βιώνουν άγχος.
«Ωστόσο, το χασμουρητό εμφανίζεται επίσης με μεγάλη συχνότητα σε περιόδους κατά τις οποίες οι άνθρωποι είναι πολύ ενθουσιασμένοι ή υπάρχει μεγάλη προσμονή», δήλωσε ο Andrew Gallup, καθηγητής συμπεριφορικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές ότι οι ολυμπιονίκες τείνουν να χασμουριούνται πριν από τον αγώνα, οι αλεξιπτωτιστές πριν από το πρώτο άλμα και οι μουσικοί πριν από μια παράσταση, τόνισε.
Θεωρία #2
Το χασμουρητό συνδέεται με αυξημένη διέγερση του εγκεφάλου. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να ξυπνήσει ή να παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια κουραστικών δραστηριοτήτων.
Μια θεωρία είναι ότι με την κίνηση των μυών του προσώπου και του λαιμού, το χασμουρητό διεγείρει τις καρωτίδες αρτηρίες στο λαιμό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και τον «ξυπνούν».
Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 ανέφερε ότι ο καρδιακός ρυθμός, ο όγκος των πνευμόνων και η ένταση των οφθαλμικών μυών αυξάνονται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από ένα χασμουρητό.
«Είναι μέρος της διάτασης των μυών», δήλωσε ο Andrews. «Ξεκινάει με χασμουρητό, αλλά ακολουθούν άλλες μυϊκές δραστηριότητες, οπότε σε “ξυπνά” και σε κάνει να κινείσαι».
Θεωρία #3
Όταν η θερμοκρασία του εγκεφάλου αυξάνεται, π.χ. όταν κάποιος ασκείται, είναι αγχωμένος ή ενθουσιασμένος, ξεκινά μια διαδικασία «ψύξης» και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και το χασμουρητό, δήλωσε ο Gallup.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η θερμορύθμιση επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. Πρώτον, το χασμουρητό αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και ενισχύει τη ροή του αίματος πίσω στην καρδιά.
Δεύτερον, η βαθιά εισπνοή κατά τη διάρκεια του χασμουρητού ψύχει το αίμα στα αγγεία της μύτης και του στόματος. Αυτές οι δύο διαδικασίες μαζί αντικαθιστούν το υπερθερμασμένο αίμα με ψυχρότερο, σύμφωνα με μια μελέτη.
Πηγή:dnews