trifonas-1Το έθιμο της Γιορτής του Αγίου Τρύφωνα,  την  1η Φεβρουαρίου ημέρα που τιμά η εκκλησία μας τον προστάτη των Αμπελουργών, αναβίωσαν οι κάτοικοι του Κίτρους. Το πρωί έηινε η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ο Αγιασμός. Στη συνέχεια, μέλη του συλλόγου των Καβακλιωτών μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο Αμπέλι, όπου έκαναν την αναπαράσταση του εθίματος, με τον Αμπελουργό να κόβει την μύτη του με τον σβανά όταν την ημέρα της εορτής του Αγίου Τρύφωνα πήγε στο χωράφι για αγροτικές εργασίες. Στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκό γλέντι, με θρακιώτικη και παραδοσιακή μουσική. Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε από πρόσφυγες και περιέχει διονυσιακά στοιχεία, που ανάγουν στα αρχαία ελληνικά έθιμα. Ωστόσο οι πρόσφυγες προτού ακόμη φύγουν από τις πατρίδες τους είχαν δώσει στο έθιμο αυτό νέα στοιχεία και κατά κάποιον τρόπο το είχαν μεταβάλει σε χριστιανικό έθιμο.  
Ο προστάτης των Αμπελουργών
Ο Άγιος Τρύφωνας   καθιερώθηκε ως   προστάτης των αμπελουργών, κρατά κλαδευτήρι και έχει σημαντικές αποτρεπτικές δυνάμεις κατά των ποικίλων εχθρών. Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση – κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίτρους αναφέρθηκε στην αναβίωση του εθίματος, ενώ παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του, καθώς η δημοτική αρχή Πύδνας – Κολινδρού δεν ενέκρινε κονδύλι ύψους 500 ευρώ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.