Τα γυμνά θα εμφανίζονται θολά – Σκοπός να προστατευτούν οι έφηβοι χρήστες της πλατφόρμας

Αυτή τη στιγμή είναι πολύ εύκολο για τους έφηβους να λαμβάνουν και να στέλνουν γυμνές φωτογραφίες.

Το Instagram κάνει ένα βήμα για να περιορίσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας και θολώνοντας αυτόματα τις γυμνές φωτογραφίες στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων του.

Αυτές οι εικόνες, αληθινές ή ψεύτικες, που αποστέλλονται μέσα από πλατφόρμες όπως το Instagram μπορεί να προκαλέσουν στους έφηβους αισθήματα απελπισίας, ταπείνωσης μπροστά σε όλο το σχολείο ή ακόμη και οικονομική βλάβη.

Τους τελευταίους μήνες, οι απάτες εκβιασμών έχουν παγιδεύσει χιλιάδες έφηβους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα η αποστολή σεξουαλικών εικόνων ανηλίκων αποτελεί επίσης έγκλημα.

Οι χρήστες του Instagram που λαμβάνουν γυμνές εικόνες μέσω μηνυμάτων θα βλέπουν ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα εξηγεί πώς ο χρήστης μπορεί να μπλοκάρει τον αποστολέα ή να αναφέρει τη συνομιλία και μια σημείωση που ενθαρρύνει τον παραλήπτη να μην αισθάνεται πίεση να απαντήσει.

Τα άτομα που επιχειρούν να στείλουν ένα γυμνό, μέσω απευθείας μηνυμάτων, θα συμβουλεύονται από το μέσο να είναι προσεκτικά και θα λαμβάνουν υπενθύμιση ότι μπορούν να ανακαλέσουν την αποστολή μιας φωτογραφίας.

Η νέα λειτουργία του Instagram – που θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τους επόμενους μήνες – θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για λογαριασμούς με ημερομηνίες γέννησης που αντιστοιχούν σε εφήβους, δήλωσε η Meta Platforms.

Οι έφηβοι μπορούν να το απενεργοποιήσουν αν θέλουν. Οι λογαριασμοί ενηλίκων θα ενθαρρύνονται επίσης να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η δυνατότητα θα εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με την πιθανότητα κατάχρησης αυτών των εικόνων και θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν πιθανούς απατεώνες», είπε η Αντιγόνη Ντέιβις, η παγκόσμια διευθύντρια σε ζητήματα ασφαλείας της Meta.

Η εταιρεία δεν σχεδιάζει να διαθέσει τις προειδοποιήσεις σε άλλες εφαρμογές της, όπως το WhatsApp και το Messenger.

Η πρωτοβουλία της εταιρείας γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τα διεθνή μέσα.

Η εφαρμογή συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων για εφήβους, μαζί με τα Μηνύματα της Apple η οποία από την πλευρά της έχει προσθέσει πριν από μερικά χρόνια ένα παρόμοιο λογισμικό προστασίας που ονομάζεται Communication Safety.

Σημειώνεται ότι οι γονείς μπορούν να ελέγχουν την Communication Safety στις συσκευές των παιδιών τους χρησιμοποιώντας την Οικογενειακή κοινή χρήση.

Η Apple σταμάτησε να ειδοποιεί τους γονείς εάν παιδιά κάτω των 13 ετών έβλεπαν ή έστελναν γυμνά, λόγω πιθανών ζητημάτων απορρήτου. Το Instagram επίσης δεν θα ειδοποιεί τους γονείς.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων, σύμφωνα με το Wall Street Journal έχουν αυξηθεί, ωθώντας τους γιατρούς, τους γονείς και τους νομοθέτες να διερευνήσουν βαθύτερα τη σχέση μεταξύ της ευημερίας των εφήβων, της χρήσης τηλεφώνου και των social media.

Η τελευταία κίνηση του Meta είναι σε συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών περιορισμού των λογαριασμών εφήβων στο Instagram από επιβλαβές περιεχόμενο, όπως βίντεο και αναρτήσεις για αυτοτραυματισμό, γραφική βία και διατροφικές διαταραχές.

Η εταιρεία έλαβε επίσης μέτρα για να αποτρέψει αγνώστους αποστολείς να στέλνουν μηνύματα σε εφήβους.

 

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Πηγή:lifo.gr