Με ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ Πιερίας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στην Πιερία κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι οργανώσεις του ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του, αναδείξανε μια σειρά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της Πιερίας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας εκφράστηκαν οι χρόνιες ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, στα Κέντρα Υγείας, τα ΤΟΜΥ και τα αγροτικά ιατρεία ανά το νομό. Ελλείψεις τις οποίες αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πυρήνας αυτής της πολιτικής τους, ήταν και συνεχίζει να είναι η ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων – του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος της δημόσιας υγείας, της παιδείας, και όλων των άλλων λαϊκών αναγκών. Παρά τις μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις ο λαός με τη συνεπή στάση του, κέρδισε χρόνο και έδωσε τη δυνατότητα της επιλογής στην κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει τα μέτρα της και να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, η κυβέρνηση πιστή στις πολιτικές της επιλογές, συνέχισε να λειτουργεί με γνώμονα το «κόστος» για το κράτος και το κεφάλαιο.

Φτάνοντας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βλέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες του λαού μας και τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών. Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στο νομό μας οι ελλείψεις είναι τεράστιες και όσο θα αυξάνοντα τα κρούσματα λόγο της έξαρσης της πανδημίας, τόσο περισσότερο θα γίνονται φανερές οι χρόνιες ελλείψεις.

Ήδη το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχει γίνει νοσοκομείο μίας νόσου καθώς πολλοί είναι εκείνοι που κρίνεται ότι δεν χρίζουν νοσηλείας και πρέπει να αποχωρήσουν από το χώρο του νοσοκομείου. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί ο μικρός αριθμός κρεβατιών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Πιο συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης λειτουργούν 8 κρεβάτια ΜΕΘ εκ των οποίων τα 6 για περιστατικά κορονοϊού και τα άλλα 2 για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε ολόκληρο το νομό. Η κλινική που λειτουργεί για κρούσματα κορονοϊού, μετά βίας εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά, ενώ για να δημιουργηθεί μετακινήθηκε και συμπτύχθηκε η μαιευτική με τη χειρουργική. Πραγματοποιείται μόλις το 20% των χειρουργείων ενώ το υπόλοιπο 80% έχει ανασταλεί επ’ αόριστο. Σε ΤΟΜΥ της Κατερίνης, τα τακτικά ιατρεία έχουν ανασταλεί κατά 80%. Στα Κέντρα Υγείας του νομού Πιερίας η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη καθώς μέρος του προσωπικού έχει μετακινηθεί για να «μπαλώσει» τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης με αποτέλεσμα αφενός να εντατικοποιείται η εργασία του προσωπικού που μένει στα Κέντρα Υγείας και αφετέρου η λειτουργία τους να μην είναι επαρκής για τον πληθυσμό που προβλέπεται να εξυπηρετήσουν. Επίσης ενδεικτικό των ελλείψεων σε προσωπικό είναι το γεγονός ότι πλέον δε λειτουργούν αγροτικά ιατρεία στο νομό.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω  δεν μένουμε σιωπηλοί, οι φωνές μας κάτω από τις μάσκες μπορούν και πρέπει να δυναμώσουν. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλη αναμονή. Ο αγώνας μας για τα στοιχειώδη δικαιώματα, πρέπει να βλέπει μπροστά, να κερδίζει έδαφος η μάχη ενάντια στη μήτρα που γεννά όλα τα πιο πάνω προβλήματα. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, όσων ο ίδιος ο εργαζόμενος άνθρωπος έχει δημιουργήσει, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας οργανωμένης με κριτήριο ακριβώς αυτές τις δυνατότητες. Και για να γίνει αυτό, πρέπει η εργατική τάξη, όλος ο λαός να βάλουν σε οριστικό lockdown την αντιλαϊκή πολιτική συνολικά.

Διεκδικούμε:

– Ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επάρκεια απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ.

– Επάρκεια διαγνωστικών τεστ και πιστοποιημένων εργαστηρίων στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού και δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι με επιστημονικά κριτήρια για το λαό.

– Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

– Ενίσχυση και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση των ΤΟΜΥ και Κέντρων Υγείας του νομού σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό υλικό. Κάλυψη όλων των κενών και των επιπλέον αναγκών παντού, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένει! Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός

 

 

(Δελτίο τύπου)