Το κλαμπ των 5π.μ. – Πώς αλλάζει η ζωή μας αν ξυπνάμε χαράματα
Γιατί διασημότητες, influencers και δημοφιλή μπεστσέλερ προσπαθούν να μας πείσουν για τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος;
Η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο Τιμ Κουκ της Apple είναι δύο μόνο από τους διάσημους που ξυπνούν νωρίς το πρωί για να μπορέσουν να διαχειριστούν στη συνέχεια τις εκατοντάδες διαφορετικές υποθέσεις που περνούν από τα χέρια μέσα στη μέρα.
Η αξιοποίηση των πρωινών ωρών με διάφορους τρόπους δεν είναι βέβαια μια τακτική που ακολουθούν μόνο δημοφιλείς αστέρες. Το ρολόι πολλών ανθρώπων τελευταία χτυπά μια συγκεκριμένη ώρα, γύρω από την οποία έχει χτιστεί μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής.
Το κλαμπ των 5πμ έχει κατακλύσει τα social media. Το hashtag #5amclub έχει εκατομμύρια θεάσεις ενώ το #morningroutinie έχει πάνω από 25 δισεκατομμύρια.
Ο άνθρωπος βέβαια που έχτισε τον συγκεκριμένο μύθο, έχει ονοματεπώνυμο: Το βιβλίο «The 5am Club» του Ρόμπιν Σάρμα, έχει μεταφραστεί τουλάχιστον σε 92 γλώσσες, αναλύοντας μέσα από τη ζωή τριών φανταστικών χαρακτήρων, τη σημασία του να ξυπνούν στις πέντε, καθημερινά. Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά;
Μία τεχνική επιτυχίας;
Αυτό που προτείνει ο Σάρμα είναι να μοιράσετε την πρώτη ώρα της ημέρας σας σε τρία μέρη. Κάθε ένα διαρκεί 20 λεπτά και είναι αφιερωμένο σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Η άσκηση, ο διαλογισμός, η αφοσίωση χρόνου στο να εξελίξει κανείς τον εαυτό του (για παράδειγμα, διαβάζοντας ένα βιβλίο), μπορεί να διαμορφώσει μια ρουτίνα η οποία εφόσον διατηρηθεί, ετοιμάζει τον κάθε έναν από εμάς για να έχει τη μέγιστη απόδοση μέσα στη μέρα του.
Η άσκηση βοηθά να αποβάλουμε το συναίσθημα του φόβου και η εφίδρωση που θα προκληθεί από τη γυμναστική στο πρώτο εικοσάλεπτο, απελευθερώνει την BDNG, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά τις συνδέσεις του να αναπτυχθούν. Προσθέστε στην εξίσωση και την ντοπαμίνη, που θα σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι.
Πόσο δύσκολο είναι όμως να κάνει κανείς το πρωινό ξύπνημα συνήθεια; Εάν θέλετε να μπείτε κι εσείς στο κλαμπ των 5πμ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ειδικός ύπνου, Τζέμις Μας, στη Huffington Post, θα είναι καλό να ξεκουράζεστε εξασφαλίζοντας ύπνο τουλάχιστον 7 ωρών τη μέρα, χωρίς να αλλάζετε το πρόγραμμα σας όποτε εσείς θέλετε.
Θα πρέπει συνεπώς να πηγαίνετε την ίδια ώρα στο κρεβάτι ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. «Χάνοντας κάτι από τον ύπνο σου, κερδίζεις χρόνο για να κάνεις πράγματα που αγαπάς αλλά χάνεις τη σωματική και ψυχολογική ανάταση που σου προσφέρει ο βαθύς ύπνος», αναφέρει.
Να σημειωθεί πως η κατάθλιψη είναι ένα από τα συμπτώματα της υπερκόπωσης.
Μια δοκιμή (ίσως) σας πείσει
Πώς γίνεται να καθιερώσετε τη νέα σας πρωινή ρουτίνα σε μόνιμη βάση; Όπως διαβάζουμε στο Forbes, σύμφωνα με το University College του Λονδίνου «χρειάζονται 66 μέρες για να αποκτήσει κανείς μια καινούρια συνήθεια».
Η νευροπλαστική, μια διαδικασία που θα ενεργοποιήσουν όσοι ακολουθήσουν το ξύπνημα και τη ρουτίνα που προτείνει ο Σάρμα, θα οδηγήσει σε μια εκ νέου ρύθμιση του οργανισμού.
«Το να ξυπνάς νωρίτερα, οδηγεί σε προσαρμογές τον εγκέφαλο, δημιουργώντας νέες νευρικές οδούς. Αλλάζει δηλαδή ο τρόπος που δουλεύει ο εγκέφαλος και σύντομα μπορείς να το κάνεις αβίαστα».
Αυτό, όπως λέει ο Σάρμα στο Forbes, δε θα είναι εύκολο. Όμως στόχος εδώ δεν είναι η ευκολία. «Θέλουμε τα οφέλη, όμως δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε όσα απαιτούνται για να τα έχουμε.
Όσοι πέτυχαν, δούλεψαν για να κερδίσουν τα αποτελέσματα αυτά. Μην αυταπατάστε, η πρώτη μέρα θα είναι δύσκολη. Όμως σύντομα θα γίνει ευκολότερη και θα νιώσετε καλύτερα. Θα σας γίνει συνήθεια».
Μια ακόμη σύσταση για να το καταφέρετε, είναι να δοκιμάσετε την τακτική αυτή μαζί με άλλους, φίλους ή συγγενείς. Η δυναμική του συνόλου θα έπρεπε πάντα να λαμβάνεται υπ’ όψιν.
Η καθημερινότητα μας δεν είναι φυσικά η ίδια. Οι προτεραιότητες και όσα ρυθμίζουν τη μέρα μας, είναι κάτι που αφορά τον καθέναν προσωπικά.
Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να φέρει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας. Ίσως, πάλι να πρόκειται για ένα βήμα το οποίο ο οργανισμός και οι ανάγκες σας δε σας αφήνουν να κάνετε. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι απλά να δοκιμάσετε.
Πηγή:kathimerini