Η χρήση συγκεκριμένου μήκους κύματος στο ερυθρό φάσμα του φωτός για μόλις 15 λεπτά σε γυμνό δέρμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το City University of London και το University College London (UCL) διαπίστωσαν ότι το κόκκινο φως στο μήκος κύματος των 670 nm διεγείρει την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια, τις μικροσκοπικές μονάδες παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του σε άτομα οδήγησε σε μείωση κατά 27,7% των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την πρόσληψη γλυκόζης, αλλά και του επιπέδου κορύφωσης της γλυκόζης κατά 7,5%.

Παρότι η μελέτη διεξήχθη σε υγιή άτομα, αυτή η μη επεμβατική και μη φαρμακολογική τεχνική έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τον διαβήτη μετά τα γεύματα, καθώς μπορεί να μειώσει τις επιβλαβείς διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος στο σώμα.

Τα μιτοχόνδρια παρέχουν ενέργεια για ζωτικές κυτταρικές διεργασίες, χρησιμοποιώντας οξυγόνο και γλυκόζη για την παραγωγή του πλούσιου σε ενέργεια μορίου τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP).

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το φως μεγάλου μήκους κύματος μεταξύ περίπου 650-900 nm (που εκτείνεται από το ορατό έως το εγγύς υπέρυθρο) μπορεί να αυξήσει τη μιτοχονδριακή παραγωγή ATP που μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και επίσης βελτιώνει την υγεία/διάρκεια ζωής στα ζώα.

Για να διερευνήσουν την επίδραση του κόκκινου φωτός μήκους κύματος 670 nm στη γλυκόζη του αίματος, οι ερευνητές στρατολόγησαν 30 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες των 15 ατόμων (στην ομάδα του κόκκινου φωτός των 670 nm και στην ομάδα χωρίς φως).

Οι εθελοντές δεν υπέφεραν από μεταβολικές παθήσεις (όπως ο διαβήτης) και δεν έπαιρναν φάρμακα.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα (πίνοντας γλυκόζη διαλυμένη σε νερό) και να καταγράψουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κάθε 15 λεπτά για τις επόμενες δύο ώρες.

Τα άτομα που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως για 45 λεπτά πριν από την κατανάλωση γλυκόζης εμφάνισαν μειωμένο μέγιστο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη συνολική γλυκόζη κατά τη διάρκεια των δύο ωρών.

Ο Dr Michael Powner, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι:

«Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων και αυτό επηρεάζει το σώμα μας σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο.

Η μελέτη μας έδειξε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία μόνο έκθεση 15 λεπτών στο κόκκινο φως για να μειώσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Αν και αυτό δοκιμάστηκε μόνο σε υγιή άτομα για τις ανάγκες αυτής της μελέτης, η τεχνική έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τον διαβήτη στο μέλλον, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των δυνητικά επιβλαβών αυξήσεων των επιεπέδων γλυκόζης στο σώμα μετά τα γεύματα».

Οι ερευνητές έχουν αναλύσει στο παρελθόν τα αποτελέσματα της θεραπείας με φως σε άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Προτείνουν πως η ειδική ακτινοβόληση ενός πρωτοπαθούς όγκου μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση δευτερογενών όγκων που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος του σώματος.

Ομοίως, φως μήκους κύματος 670 nm που έλαμψε επιλεκτικά στην πλάτη ποντικών σε προηγούμενες μελέτες αποδείχθηκε ότι ενισχύει την παραγωγή ATP που με τη σειρά του βελτιώνει τα συμπτώματα τόσο σε μοντέλα της νόσου του Πάρκινσον όσο και σε μοντέλα διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τις σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απορρύθμισης των σακχάρων στο αίμα που προκαλείται από τη μακρά έκθεση στο μπλε φως.

Δεδομένης της εξέχουσας θέσης του φωτισμού LED στα σύγχρονα περιβάλλοντα και του γεγονότος ότι τα LED εκπέμπουν προς το μπλε άκρο του φάσματος με πολύ λίγο κόκκινο, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί ένα πιθανό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας UCL, Glen Jeffery λέει ότι: «Το φως του ήλιου έχει μια ισορροπία μεταξύ κόκκινου και μπλε, αλλά τώρα ζούμε σε έναν κόσμο όπου το μπλε φως είναι κυρίαρχο παρότι δεν το βλέπουμε. Αυτό μειώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ATP.

Ως εκ τούτου, τα εσωτερικά μας περιβάλλοντα λιμοκτονούν.

Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως είναι δυνητικά τοξική χωρίς κόκκινο.

Το μπλε φως από μόνο του επηρεάζει άσχημα τη φυσιολογία των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του σακχάρου στο αίμα που μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει στον διαβήτη και να υπονομεύσει την υγεία»

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Biophotonics

Πηγή:dnews