Πλέον παρατηρούνται κλιματικές συνθήκες πιο απειλητικές από οτιδήποτε είχαν δει ακόμη και οι προϊστορικοί συγγενείς μας, αναφέρει μελέτη

Πιο κρίσιμη από ποτέ είναι η κατάσταση του πλανήτη, όπως προειδοποιούν επιστήμονες σε νέα έρευνα για την κλιματική κρίση.

«Πολλά από τα ζωτικά σημεία της Γης έχουν σημειώσει τιμές αρνητικού ρεκόρ, γεγονός που δείχνει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή», ανέφερε η ομάδα ερευνητών που ανέλαβε να διεξάγει νέα μελέτη.

Πλέον, οι περισσότερες ερευνητικές ομάδες επικεντρώνονται στην πιθανότητα μιας «κοινωνικής κατάρρευσης» και η πρόσφατη έκθεση της έρευνας, που παρουσίασε ο Guardian, αξιολόγησε 35 ζωτικά σημεία του πλανήτη το 2023 και διαπίστωσε ότι τα 25 από αυτά, έφτασαν στα χειρότερα επίπεδα των καταγραφών τους.

Ακραία κλιματική αστάθεια

Ο πληθυσμός αυξάνεται περίπου κατά 200.000 άτομα ημερησίως, ενώ ο αριθμός των ζώων, όπως τα βοοειδή και τα πρόβατα, ανέρχεται σε 170.000 ημερησίως, προσθέτοντας έτσι πίεση στις ήδη επιβαρυμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 28 ανατροφοδοτικούς κύκλους, όπως οι αυξανόμενες εκπομπές από την τήξη του μόνιμου πάγου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίσιμες αλλαγές στο περιβάλλον, όπως την κατάρρευση της τεράστιας παγοκαλύψης της Γροιλανδίας.

Οικονομική και Κοινωνική Αστάθεια

Η αλλαγή στην τιμή της θερμοκρασίας παγκοσμίως έχει οδηγήσει σε ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, που συχνά τείνουν να καταλήγουν μέχρι και θανατηφόρα. Στις ΗΠΑ, έχει σημάνει συναγερμός για τον νέο τυφώνα που πλησιάζει στη Φλόριντα, με τον δήμαρχο να καλεί τον κόσμο να φύγει γιατί κινδυνεύει. Λίγες μέρες πριν, η κακοκαιρία Χέλεν πέρασε με έναν τραγικό απολογισμό εκατοντάδων νεκρών και μεγάλων φυσικών καταστροφών πίσω της.

Στην έρευνα επισημαίνεται, πως δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε επικίνδυνες θερμοκρασίες όλο και πιο συχνά, όπως οι κυκλώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες ή οι καύσωνες στην Ινδία που φτάνουν ως και τους 50°C. Kαθηγητής που συντόνισε την ομάδα για τη μελέτη, δήλωσε ότι οι οικολογικές υπερβάσεις έχουν επιφέρει συνθήκες κλιματικής αλλαγής, πιο απειλητικές από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία του πλανήτη.

Πιο αναγκαία από ποτέ η άμεση δράση για να περιοριστεί ο ανθρώπινος πόνος

Στόχος των μελετητών ήταν «να παρέχουν σαφείς, τεκμηριωμένες γνώσεις που εμπνέουν τεκμηριωμένες και αποφασιστικές αντιδράσεις, από τους πολίτες και τους ερευνητές, μέχρι τους παγκόσμιους ηγέτες». Όπως εξήγησαν: «Απλά θέλουμε να ενεργούμε με ειλικρίνεια και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Από τις μετρήσεις για τη θερμοκρασία της Γης, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ «η αποφασιστική και άμεση δράση για να περιοριστεί ο ανθρώπινος πόνος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της καύσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών μεθανίου, της μείωσης της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης και της ενθάρρυνσης για στροφή προς φυτικές τροφές».

«Συνθήκες πιο απειλητικές από οτιδήποτε είχαν δει ακόμη και οι προϊστορικοί συγγενείς μας»

«Βρισκόμαστε ήδη στη μέση μιας απότομης κλιματικής αναταραχής, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στη Γη με τρόπο που οι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ» δήλωσε ο καθηγητής William Ripple, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU), συν-επικεφαλής της ομάδας των μελετητών. «Η οικολογική υπέρβαση -η λήψη περισσότερων από όσα η Γη μπορεί να δώσει με ασφάλεια- έχει ωθήσει τον πλανήτη σε κλιματικές συνθήκες πιο απειλητικές από οτιδήποτε είχαν δει ακόμη και οι προϊστορικοί συγγενείς μας» τόνισε.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να απομακρύνει εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια. Αυτό θα οδηγούσε πιθανότατα σε μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια, ενδεχομένως ακόμη και σε μερική κοινωνική κατάρρευση.

Η αξιολόγηση, που δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό Bioscience, αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και μεθανίου στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Το Μέλλον της Ανθρωπότητας

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η έκθεση καταλήγει για ακόμη μια φορά, στο ότι μόνο μέσω αποφασιστικής και συλλογικής δράσης, μπορούμε να προστατεύσουμε τον φυσικό κόσμο και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα κληρονομήσουν έναν βιώσιμο πλανήτη. Οι παγκόσμιες χώρες θα συγκεντρωθούν στην UN COP29 κλιματική σύνοδο στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο, με την ελπίδα ότι θα γίνουν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν πια ένα απλό περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά συνιστούν μια κρίσιμη ανθρωπιστική και κοινωνική πρόκληση που χρήζει άμεσης και συντονισμένης δράσης από όλους, προειδοποιούν οι ίδιοι ερευνητές.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή:lifo