Διάσημος στην Τουρκία έχει γίνει ο αδέσποτος σκύλος Μπότζι που του αρέσει να «ταξιδεύει» σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη με τα μέσα μεταφοράς.

Επιβατικά πλοία, λεωφορεία συρμοί του μετρό. Ο Μπότζι έχει γίνει ο αγαπημένος συνεπιβάτης όλων ενώ οι φωτογραφίες του έχουν γίνει viral στα social media, όπου τις έχουν ανεβάσει οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι δικοί του λογαριασμοί έχουν περισσότερους από 50.000 ακολούθους.

Ο Μπότζι κατεβαίνει τουλάχιστον σε 29 σταθμούς μετρό, ενώ καθημερινά καλύπτει με τα Μέσα έως και 30 χιλιόμετρα, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των δημοτικών Αρχών της Πόλης, που καταγράφουν τις μετακινήσεις του διάσημου -πλέον- σκύλου- με τη βοήθεια μικροτσίπ.

Του αρέσει να ταξιδεύει και μάλιστα μεγάλες αποστάσεις και πάντα με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Έχει θεαθεί ακόμη και εν πλω, αφού ένα Σαββατοκύριακο είχε πάει στα Πριγκηπονήσια, όπως δείχνουν και οι φωτό του Reuters.

«Προσέξαμε έναν σκύλο που χρησιμοποιούσε το μετρό και το τρένο και γνώριζε που να πάει. Ξέρει σε ποιόν σταθμό να κατέβει. Είναι σαν να έχει έναν στόχο», είπε η Αϊλίν Έρολ από το Μετρό της Κωνσταντινούπολης, η οποία πρόσθεσε ότι ο Μπότζι έβαλε χρώμα στις ζωές 1,3 εκατ. πολιτών που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της μητρόπολης.

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μικροτσίπ του δείχνουν ότι ο Μπότζι προτιμάει τις ιστορικές γραμμές του τραμ, αλλά του αρέσει και ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πόλης.

Σύμφωνα με την Έρολ, μάλιστα, ο Μπότζι σέβεται τους κανονισμούς χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και περιμένει να αποβιβαστούν πρώτα οι επιβάτες πριν ανέβει εκείνος στο τρένο.

Ο Μπότζι, διασταύρωση της τουρκικής ράτσας Κάνγκαλ με γερμανικό ποιμενικό, προτιμά να στέκεται στη μέση του συρμού του μετρό. Το όνομά του το πήρε από τη σιδηροδρομική ορολογία, στην οποία η λέξη «μπότζι» χρησιμοποιείται για το σημείο του τρένου όπου ο Μπότζι προτιμάει να κάθεται.

 

Πηγή: DHA, Hurriyet Daily News, Reuters