Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μεγάλο “απόντα” Έλληνα συνθέτη ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών με τις μουσικές και τα τραγούδια που έγραψε για το θέατρο.

Με αφορμή τη συναυλία αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, «Τους προβολείς στήσε» στις 15-16 Ιουλίου στο Ηρώδειο, το Φεστιβάλ Αθηνών κοινοποίησε στα social media μία σπάνια φωτογραφία -από το προσωπικό αρχείο της τελευταίας του συζύγου, Μαρίας Παπαγιάννη- με τον αξέχαστο μουσικοσυνθέτη, πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Βλάση Μπονάτσο.

Στη σχετική ανάρτηση, ο Θάνος Μικρούτσικος περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο: «Στο θέατρο συνεργάστηκα επίσης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία μου ζήτησε να γράψω μουσική για την παράσταση “Βίκτωρ Βικτώρια”. Ήταν η δεύτερη φορά που η Αλίκη μου πρότεινε συνεργασία, η πρώτη ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και είχα αρνηθεί.
Αυτήν τη φορά δέχτηκα γιατί υπήρξαν εγγυήσεις πως θα ήταν μία άρτια παραγωγή. Πρώτη εγγύηση ο Μάριος Πλωρίτης, βαθύς γνώστης της εποχής του Μεσοπολέμου που πραγματευόταν η παράσταση. Δεύτερη εγγύηση ήταν τα ονόματα του Ρεμούνδου στη σκηνοθεσία και του Πάτσα στη σκηνογραφία.

Όσον αφορά τη Βουγιουκλάκη, έχω να καταθέσω τις καλύτερες εντυπώσεις. Ήταν καλός άνθρωπος, πολλές φορές συμπεριφερόταν σαν μικρό παιδί και λειτουργούσε καλύτερα και από πολλούς «προοδευτικούς» του χώρου”. / Θάνος Μικρούτσικος για το “Βίκτωρ Βικτώρια” (Θέατρο «Αλίκη», 1983/84, Αθήνα-Θεσσαλονίκη)».

Στην παράσταση του Ηρωδείου, ο Χρήστος Θηβαίος θα ερμηνεύσει το “Τις Νύχτες που Κυκλοφορώ”, ένα τραγούδι από το “Βίκτωρ Βικτώρια” που έγινε μεγάλη επιτυχία και εκτός σκηνής. Στην πρώτη του εκτέλεση, τραγουδήθηκε από τον Βλάση Μπονάτσο.

 

http://www.instagram.com/p/CCN97tJJylZ/?utm_source=ig_embed

 

Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει στο Ηρώδειο, στις 15 -16 Ιουλίου με ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο (1972-2019).

Ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Μουσική για έργα, μεταξύ άλλων, του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα και του Αριστοφάνη, τραγούδια σε ποίηση του Καβάφη, του Καββαδία, του Μάνου Ελευθερίου κ.ά.

Υπό την μπαγκέτα του Θύμιου Παπαδόπουλου, που ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκαλούσε alter ego του, θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Ανάμεσα στις νότες, κείμενα θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr