«Τσάι Ολύμπου»: Ξεκίνησε και φέτος η συγκομιδή του εξαιρετικού αρωματικού φυτού
Τα τελευταία χρόνια στις πλαγιές των Πιερίων, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μ., και του Ολύμπου, καλλιεργείται το εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης βότανο, τσάι του βουνού σιδερίτης (sideritis scardica) το γνωστό σε όλους πλέον «Τσάι Ολύμπου». Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχές Ιουνίου ξεκινά η συγκομιδή του σιδερίτη «Τσάι Ολύμπου». Το υπέροχο και αρωματικό, με τις θαυμάσιες ιδιότητές του «Τσάι Ολύμπου» δίνει ένα ευεργετικό αφέψημα για το οργανισμό μας.
Η συγκομιδή «Τσάι Ολύμπου» γίνεται με τα χέρια και την χρήση μικρών κοπτικών εργαλείων. Ξεκινά κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του. Δουλειά κουραστική και έχει την δική της διαδικασία, ώστε το φυτό κατά την συλλογή του (στέλεχος 10-20cm με άνθος) να περιέχει αλλά και να διατηρήσει το εξαιρετικό άρωμά και τα ευεργετικά συστατικά του στην μεγαλύτερη συγκέντρωση. Η συγκομιδή ξεκινά με το που θα σηκωθεί η δροσιά, «δρόσο», από το χωράφι μέχρι το μεσημέρι όπου οι εργάτες κάνουν ένα διάλλειμα και συνεχίζουν αφού περάσει η έντονη ζέστη της ημέρας και σταματά την ώρα που ξεκινά να πέφτει ο ήλιος πίσω από τα Πιέρια Όρη. Η συγκομιδή γίνεται σε «χέρια» συνήθως σε δύο, ελέγχοντας την ωρίμασε του άνθους.
Δημήτρης Ρουκάς M. Sc.
Τεχν. Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας