Συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Πιερίας είχε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νομό.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Πιερίας, συμμετείχαν οι Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Ρέχας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, Ηρακλής Τσιτλακίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Νίκος Ντούλας, Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Πιερίας, Μπέττυ Σκούφα, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πιερίας, και Χάρης Τζαμακλής, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις του Επιμελητηρίου που στοχεύουν στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών για τον νομό, ενώ παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση επισημαίνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για τη στήριξή τους. Τόνισε επίσης πως στο νομό Πιερίας το ΑΕΠ είναι 1,5 δις ευρώ προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι κλάδοι της τοπικής οικονομίας έχουν πληγεί καίρια. Μεταξύ των προτάσεων του Επιμελητηρίου είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δυσβάστακτα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Ρέχας εξέφρασε τον διάχυτο προβληματισμό του εμπορικού κόσμου, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις e-shop, ούτε είναι εύκολο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να δημιουργηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε για τη στήριξη των επιχειρήσεων ήταν η επιδότηση ενοικίου και ασφαλιστικών εισφορών, ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 6% για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου, αλλά και να μπει στο ΕΣΠΑ και ο χώρος της εστίασης, ο οποίος είναι ο πιο αδικημένος.

Από τους παρόντες επισημάνθηκε επίσης πως αν είχε εφαρμοστεί ένα αυστηρό lockdown, στο οποίο θα λειτουργούσαν μόνο τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η πυροσβεστική, τότε θα είχαμε ξεμπερδέψει πολύ πιο γρήγορα με την πανδημία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την εισήγησή του σημείωσε πως δεν γνώριζε πως το ΑΕΠ του νομού ήταν τόσο υψηλό. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με το αν θα ζήσουμε αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε την αγωνία για το πώς θα ζήσουμε, ειδικά όσον αφορά χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα.

«Οι πληγές που έχει αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση από τη διαχείριση της πανδημίας είναι ήδη τεράστιες, ίσως και ανυπέρβλητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Εγκαίρως είχαμε τοποθετηθεί για την ανάγκη να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς. Δηλαδή μέτρα στήριξης τόσο των μισθών, των μισθωτών και των εργαζόμενων, όσο και μέτρα ενίσχυσης ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Κι αυτό είναι η οικονομική αλφαβήτα για να αντιμετωπιστεί μια κρίση σαν αυτή του lockdown, της απότομης παύσης εργασιών» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε πως είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη έχοντας τη μεγαλύτερη ύφεση, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κοινωνικός, με λουκέτα στην αγορά και απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο οικονομικός.

Πρόσθεσε δε πως η μόνη λύση για να διατηρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων είναι να μιλήσουμε για μια γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με έναν μεγάλο αριθμό δόσεων και διαγραφή του ονομαστικού χρέους των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και έκλεισε με αναφορά στις τράπεζες και στις δυσλειτουργίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τις οποίες ευθύνεται και η κυβέρνηση.