– Τι δεν πρέπει να αγγίξετε εντός του αυτοκινήτου σας

Η οδήγηση αποτελεί για πολλούς απόλαυση, για άλλους πάλι αναγκαίο κακό.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί και υπεύθυνοι, τόσο για την ασφάλεια τη δική μας, όσο και των συμπολιτών μας. Επομένως βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα —και μόνο— στο δρόμο, δίχως να αποσπάται η προσοχή μας.

Για τον λόγο αυτόν, καλό είναι και πρέπει να αφήσετε το κινητό σας στην άκρη, για όσο βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθείτε να πληρώσετε το πρόστιμο των 100 ευρώ και επιπλέον θα σας αφαιρεθεί το δίπλωμα για 60 ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ορίζει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο εφόσον χρησιμοποιείται ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας, δηλαδή δίχως καλώδια (παρ. 2 άρθρο 13 ΚΟΚ).

Η ανάγνωση μηνύματος κατά την οδήγηση αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος κατά 56%

Αυτό σημαίνει ότι το κινητό τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οδηγό μόνο για ομιλία, εφόσον χρησιμοποιεί ασύρματο ακουστικό, και όχι για την ανάγνωση/αποστολή μηνύματος, την παρακολούθηση βίντεο, την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ.

Ανοιχτή ακρόαση
Για εσάς που προτιμάτε τη λειτουργία της ανοιχτής ακρόασης, πρέπει να γνωρίζετε πως επιτρέπεται μονάχα εάν το κινητό είναι τοποθετημένο στην ειδική βάση που βρίσκεται είτε στο ταμπλό, είτε στο παρμπρίζ του οχήματος.

Εάν όμως μιλάτε σε ανοιχτή ακρόαση και το κινητό βρίσκεται στα χέρια σας, τότε η τιμωρία σας είναι αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Alianz, η ανάγνωση μηνύματος κατά την οδήγηση αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος κατά 56%, ενώ αν οδηγούμε και ταυτόχρονα γράφουμε κάποιο SMS, το ποσοστό αυξάνεται στο 61%, όπως αναφέρει το carandmotor.gr.

Παράλληλα, αν κινούμαστε με 50 χλμ./ώρα και έχουμε στραμμένη την προσοχή μας, έστω για τρία δευτερόλεπτα, στο κινητό μας τηλέφωνο, διανύουμε 42 μέτρα τυφλής πορείας, ενώ σε περίπτωση που η ταχύτητα είναι 120 χλμ./ώρα, τότε μέσα σε αυτά τα τρία δευτερόλεπτα διανύουμε 100 μέτρα δίχως να βλέπουμε τον δρόμο.

Όσο διανύουμε, λοιπόν, τις παραπάνω αποστάσεις ουσιαστικά είμαστε ανήμποροι να αντιληφθούμε έγκαιρα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν μπροστά μας, όπως για παράδειγμα έναν πεζό που επιχειρεί να διασχίσει τον δρόμο.

 

 

Πηγή:in