Υλικά Συνταγής
300 γραμ. σιτάρι αποφλοιωμένο
2 πρέζες αλάτι
3/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. αλεύρι
1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
1 φλ. σταφίδες
1 φλ. καρύδια
1/2 φλ. αμυγδαλόψυχα
1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο

Για το σερβίρισμα
κανέλα
λίγο από όλους τους καρπούς
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη βαρβάρα, από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε το σιτάρι, σε μπολ γεμάτο με νερό.

Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διάφανο.

Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το αλάτι και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό. Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιτάρι για περίπου 15′. Μην παραβράσετε το σιτάρι γιατί θα λιώσει. Επίσης, προσέξτε τη φωτιά για να μην εξατμιστεί το υγρό. Θέλουμε ο κόκκος σιταριού να είναι βρασμένος και ολόκληρος αλλά και αρκετό υγρό ώστε να δέσει σωστά το γλυκό.

Τότε, προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, την κανέλα και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε. Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, ρίχνουμε το καβουρδισμένο αλεύρι. Ελέγξτε την πυκνότητα του γλυκού προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι για πιο σταθερή σφιχτή κρέμα.

Αφήνουμε την Βαρβάρα να πάρει βράση και να αρχίσει ελαφρά να πήζει η κρέμα. Βράζουμε δηλ. για λίγα λεπτά. Όταν αφήνει παχιά στρώση στην ράχη της κουτάλας είναι έτοιμη.

Να θυμάστε ότι η βάρβαρα μπορεί να φαίνεται αραιή στην κατσαρόλα αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και σταθεροποιείται.

Αφήνουμε λίγη ώρα στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός. Τότε ρίχνουμε μέσα όλους τους καρπούς κι απαλά ανακατεύουμε. Ισομοιράζουμε σε 8-10 μπολάκια.

Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να σταθεροποιηθούν Γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και ρόδι.

Απολαύστε ένα από τα πιο ωραία γλυκά της ελληνικής παράδοσης

Για να καβουρδίσουμε το σουσάμι,
το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε στον αέρα για 10′ στους 200 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφού κρυώσει το αλέθουμε στο μπλέντερ.

Ή, το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει.

Για να καβουρδίσουμε το αλεύρι,
το βάζουμε σε ταψάκι μεγάλο ώστε να πιάνει μεγάλη επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Όσο ψήνεται, ανακατεύουμε 2-3 φορές για ψηθεί ομοιόμορφα και να πάρει ρόδινο χρώμα.

Ή, το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί καίγεται εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ θα πικρίζει. Γι’ αυτό προσοχή.

 

 

Πηγή: argiro.gr