Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.

Για το θέμα των ελλείψεων στις ΜΕΘ και τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν μίλησε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγώντας γιατί δεν είναι λύση το να αυξηθούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορονοϊό στις παρούσες συνθήκες.

Αναλυτικότερα μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη σε εντατικολόγους, οπότε, αν δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ, δεν θα μπορούν να στελεχωθούν και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είπε χαρακτηριστικά ότι «το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ, σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μια λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μια σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ. Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης».

Ποια μέτρα προτείνει
Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν άλλου τύπου μέτρα, «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που, ούτως ή άλλως, το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορονοϊό δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια, παγκοσμίως, η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο συστήματα Εντατικών, αυτές που είναι μόνο για ασθενείς με κορονοϊό και όσες είναι για ασθενείς χωρίς κορονοϊό. «Δεν μπορείς να βάλεις ασθενή με κορονοϊό εκεί που είναι άνθρωποι που δεν έχουν κορονοϊό και το αντίστροφο», εξήγησε.

Η κατάσταση στις κλίνες

Την αναλογία ανάμεσα σε κλίνες για ασθενείς με και χωρίς Covid «την ορίζει η πολιτεία και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Ομως, το να δίνεις περισσότερες κλίνες μόνο σε ασθενείς Covid έχει ως αποτέλεσμα να τις στερείς από εκείνους που έχουν άλλα νοσήματα». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο. «Το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό τον ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί», είπε. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «κωμωδία» όσα λένε εκείνοι που είναι αμετανόητοι στο να εμβολιαστούν και αμφισβητούν την επιστήμη.

 

Πηγή:dikaiologitika.gr