Περισσότερες από 300.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί τις πρώτες μέρες που άνοιξε η εφαρμογή

Περισσότερες από 300.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί τις πρώτες πέντε ημέρες που άνοιξε η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες διεκδικούν το κάθε ευρώ που τους δίνει το κράτος για την αντιμετώπιση μέρος έστω της λαίλαπας της ακρίβειας. Ωστόσο πολλές από αυτές απορρίπτονται για διάφορους λόγους οι οποίοι και αναγράφονται στην τελική απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι δικαιούχοι
Συνολικά ο αριθμός των δικαιούχων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ανέρχεται σε περίπου 1.300.000, ενώ για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι είναι 1.200.000 με την προϋπόθεση ότι δεν θα διεκδικήσουν και το επίδομα θέρμανσης που αφορά το πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.

Βήμα – βήμα οι αιτήσεις
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει βήμα – βήμα τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης και επισημαίνει όλα εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτησή τους και το βασικότερο να λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί για το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν.

Η καταληκτική προθεσμία
Καταληκτική προθεσμία υποβολής της αίτησης είτε κάποιος έχει ήδη αγοράσει το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσει είτε πρόκειται να το προμηθευτεί το επόμενο διάστημα είναι η Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον το υπουργείο Οικονομικών δεν αποφασίσει να δώσει κάποια παράταση καμία αίτηση δεν γίνεται δεκτή ακόμη και αν κάποιος είναι πραγματικά δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης.

Οι κωδικοί Taxisnet
Για να υποβάλει κάποιος αίτηση αρκεί να μπει στην κεντρική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και να επιλέξει την εφαρμογή MyΘέρμανση. H διαδικασία από εκεί και πέρα είναι αρκετά απλή αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία που θα αναγραφούν. Αρχικά ζητούνται οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet (οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων) και στη συνέχεια μερικά κλικ επιβεβαίωσης.

Πολυκατοικία – Παροχή ρεύματος
Το πρώτο στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή μετά την εισαγωγή των κωδικών είναι αν η κατοικία ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλαπλών κατοικιών. Αν δεν ανήκει θα παραμείνει κενό το κουτί επιβεβαίωσης. Στη συνέχεια θα αναγραφεί ο αριθμός παροχής του ρεύματος της 1ης κατοικίας για την οποία θα ζητηθεί η επιδότηση. Θα πρέπει ο δικαιούχος να αναγράψει τα πρώτα 9 στοιχεία όπως αυτά εμφανίζονται στον λογαριασμό ρεύματος και στη συνέχεια να δηλώσει τα τετραγωνικά της κατοικίας όπως έχουν αναγραφεί στη φορολογική δήλωση και στο έντυπο Ε9.

 

Ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία

Ακολούθως θα εμφανιστεί η διεύθυνση κατοικία και ο οικισμός που βρίσκεται το ακίνητο. Μόλις διαπιστωθεί ότι όλα αυτά είναι τα σωστά στοιχεία προχωράει ο δικαιούχος στη συμπλήρωση και των επόμενων κωδικών που ζητάει η πλατφόρμα που έχουν να κάνουν με το αν το ακίνητο είναι μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρούμενο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή ή εκείνου που παραχώρησε το ακίνητο.

 

Το email και το IBAN

Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία τότε φθάνουμε στα τελευταία στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή να συμπληρωθούν για να ολοκληρωθεί η αίτηση και δεν είναι άλλα από το προσωπικό email του δικαιούχου, το σταθερό τηλέφωνο της κατοικίας και το κινητό του τηλέφωνο. Αυτό εφόσον δεν αναγράφεται πάνω ότι πρέπει να δηλωθεί αριθμός ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αν έχει ήδη δηλωθεί τότε δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο ο πολίτης που θα υποβάλει την αίτηση παρά μόνο να συμπληρώσει τα παραπάνω τελευταία στοιχεία που ζητάει η αίτηση.

 

 

Η υποβολή αίτησης και η απάντηση

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πατάει το κουμπί υποβολής της αίτησης και αμέσως του εμφανίζει το αποτέλεσμα. Αν έχει γίνει αποδεκτή θα υπάρχει μία ολόκληρη εικόνα διαφορετικά αν είναι απορριπτική η απάντηση θα εξηγείται και ο λόγος. Ο συνηθέστερος λόγος απόρριψης είναι τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια και δευτερευόντως αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του πάνω από 2 οχήματα ή εμπίπτει στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

 

 

 

Πηγή:in.gr