Scroll to top

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Αποπληρωμή και επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου


odelalis - 6 Οκτωβρίου 2020

 •  

   

  Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, ζητούν την αποπληρωμή και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.

  Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

  Είναι γνωστό ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας μας έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα τόσο κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης, όσο και κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρά την υψηλή τους ποιότητα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα προσπαθούν σε πολλές περιπτώσεις, μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, να καταστήσουν διακριτή την προστιθέμενη αξία τους. Το μείζον, διαχρονικό και πολυσύνθετο πρόβλημα είναι το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής για τις ελληνικές καλλιέργειες, γεγονός που μπορεί να θεραπευθεί μέσα από πλειάδα μέτρων αλλά και υλοποίησης μεγάλης εκτάσεως έργων υποδομής, που θα συντελέσουν στην ικανή απομείωση του.

  Μεγάλο μέρος του υψηλού κόστους παραγωγής προέρχεται από το κόστος της ενέργειας και ειδικότερα το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου. Το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, υπό τους οποίους ασκείτο η δημοσιονομική πολιτική της χώρας ελάχιστα περιθώρια άφηνε για την υλοποίηση της θεσμικώς κατοχυρωμένης επιστροφής φόρου, ενώ η ανάγκη της χρονικά σταθμισμένης και βάσει του συνόλου των στοιχείων ορθολογική αξιολόγηση, υπό το νέο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο περιήλθε η χώρα, εφεξής της ολοκλήρωσης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής είχε ως συνέπεια την επέκταση του χρονικού διαστήματος μη υλοποίησης των σχετικώς θεσμοθετηθέντων.

  Επειδή, σήμερα οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι διαφορετικές από εκείνες της προηγούμενης περιόδου, λαμβανομένων υπ’ όψιν τόσο των δηλώσεων του αρμοδίου Υπουργού.

  Επειδή, είναι κοινή παραδοχή η ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ιδίως την παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει καθυστερήσει η εκ μέρους της Κυβέρνησης απτή και ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών του.

  Επειδή, με βάση δημοσιεύματα του περασμένου Σεπτεμβρίου η Κυβέρνηση εξετάζει το θέμα της επαναφοράς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

  Επειδή, υπάρχουν παραδείγματα χωρών του εξωτερικού (π.χ. Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), όπου και ισχύει η επιστροφή φόρου πετρελαίου.

  Επειδή, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη επισυμβεί σημαντική μείωση στο εισόδημα των αγροτών.

  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να συνεργήσει στην κατεύθυνση της άμεσης πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου εκκρεμούς/ών έτους/ων, εκτιμώμενου συνολικού ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ;

  2. Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να μεριμνήσει για την αναγκαία επαναφορά του μέτρου της Επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου από το τρέχον έτος;

   

  Οι ερωτώντες βουλευτές

  Σαρακιώτης Ιωάννης
  Αραχωβίτης Σταύρος
  Αβραμάκης Ελευθέριος
  Αλεξιάδης Τρύφων
  Αναγνωστοπούλου Σία
  Βαρδάκης Σωκράτης
  Βέττα Καλλιόπη
  Γκαρά Αναστασία
  Γκιόλας Ιωάννης
  Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
  Ηγουμενίδης Νικόλαος
  Θραψανιώτης Μανόλης
  Καλαματιανός Διονύσιος
  Καρασαρλίδου Φρόσω
  Κάτσης Μάριος
  Καφαντάρη Χαρά
  Λάππας Σπύρος
  Μάλαμα Κυριακή
  Μαμουλάκης Χαράλαμπος
  Μάρκου Κώστας
  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  Μπάρκας Κωνσταντίνος
  Μωραΐτης Θάνος
  Παπαδόπουλος Σάκης
  Παπαηλιού Γεώργιος
  Πέρκα Θεοπίστη
  Πούλου Παναγιού
  Ραγκούσης Ιωάννης
  Σκουρολιάκος Παναγιώτης
  Σκούφα Μπέττυ
  Συρμαλένιος Νικόλαος
  Τζούφη Μερόπη
  Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
  Τσίπρας Γεώργιος
  Φάμελλος Σωκράτης
  Χαρίτου Δημήτριος
  Χαρίτσης Αλέξιος
  Χατζηγιαννάκης Μίλτος
  Ψυχογιός Γεώργιος

   

   

   

   

 • Δείτε επίσης...