35 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ

Βαρύς είναι ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις- οι σφοδρότερες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα- που έπληξαν την πόλη Πετρόπολις της Βραζιλίας.

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 35 αγνοούνται, στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι καταρρακτώδεις βροχές μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια λάσπης, κατέστρεψαν σπίτια και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα. Μέσα σε μερικές ώρες την Τρίτη έπεσε περίπου ο όγκος νερού που κατά μέσο όρο καταγράφεται όλο τον Φεβρουάριο. Ήταν οι χειρότερες βροχές από το 1932, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Κλαούντιο Κάστρο.

Περισσότεροι από 180 πυροσβέστες και περίπου 400 στρατιωτικοί επιχειρούν στην πόλη, κάνοντας έρευνες σε περιοχές που έχουν καλυφθεί από βουνά λάσπης. Η συνοικία που υπέστη το χειρότερο χτύπημα είναι η Άλτο ντα Σέρα, λόφος από όπου κατέβαιναν χθες οικογένειες κλαίγοντας, κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους που κατάφεραν να σώσουν, περιέγραψαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όλος ο κόσμος στον δρόμο λέει πως είναι σαν εμπόλεμη ζώνη», είπε 24χρονος εθελοντής στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Βρήκα ένα μικρό κορίτσι που το είχε καταπιεί η λάσπη», πρόσθεσε. Εκκλησίες και σχολεία έγιναν καταφύγια για τη φιλοξενία ανθρώπων που έμειναν άστεγοι, ενώ χθες σχεδόν όλα τα καταστήματα της πόλης ήταν κλειστά, με εξαίρεση τα φαρμακεία.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση προειδοποίησε για πολύ υψηλό κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στην ορεινή περιοχή της πολιτείας, ειδικά στην Πετρόπολις, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις και πιθανόν νέες «πλημμύρες» τις προσεχείς ημέρες. Η δημοτική αρχή στην Πετρόπολις κήρυξε «κατάσταση καταστροφής» και τριήμερο πένθος.

 

Φωτ.: EPA

Πηγή: lifo