Η ιχθυόσαυρα «Ichthyotitan severnensis» υπολογίζεται ότι ήταν μήκους 25 μέτρων

Μια εντεκάχρονη στη Βρετανία ανακάλυψε απολιθώματα από το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που ζούσε την εποχή των δεινοσαύρων.

Όταν οι δεινόσαυροι περπατούσαν στη γη, τεράστια θαλάσσια ερπετά κολυμπούσαν στους ωκεανούς. Ανάμεσά τους, ένα είδος ιχθυόσαυρου που είχε μήκος περίπου 25 μέτρα.

Τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν από ένα 11χρονο κορίτσι και τον πατέρα της σε μια παραλία στο Σόμερσετ προέρχονται από το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που έζησε ποτέ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα απολιθώματα πιστεύεται ότι προέρχονται από έναν τύπο ιχθυόσαυρου, ένα προϊστορικό θαλάσσιο ερπετό που έζησε την εποχή των δεινοσαύρων. Το είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα πιστεύεται ότι ζούσε στις θάλασσες προς το τέλος της Τριαδικής περιόδου, περίπου 202 εκατομμύρια χρόνια πριν.

 

Το θαλάσσιο ερπετό ονομάστηκε από τους επιστήμονες «γιγαντιαία θαλάσσια σαύρα της θάλασσας του Σέβερν» (ή «Ichthyotitan severnensis»). «Αυτός ο γίγαντας αντιπροσωπεύει πιθανώς το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που έχει καταγραφεί στα επίσημα δεδομένα», είπε ο Δρ Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και συγγραφέας της έρευνας, προσθέτοντας ότι οι συγκρίσεις με απολιθώματα από άλλους ιχθυόσαυρους υποδηλώνουν ότι το πλάσμα θα ήταν περίπου 25 μέτρα, όσο περίπου και μια μπλε φάλαινα.

«Φυσικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τέτοιες εκτιμήσεις γιατί έχουμε να κάνουμε με θραύσματα γιγάντων οστών», πρόσθεσε. «Αλλά παρόλα αυτά, συνήθως για την εκτίμηση του μεγέθους, χρησιμοποιείται η απλή μέθοδος της κλιμάκωσης ειδικά όταν το συγκριτικό υλικό είναι σπάνιο». Η ομάδα λέει ότι τα δείγματα από τα απολιθώματα υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο πλάσμα εξακολουθούσε να αναπτύσσεται.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί οι ιχθυόσαυροι είναι τα τελευταία μέλη της οικογένειας που ονομάζεται shastasaurida, η οποία εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της μαζικής εξαφάνισης δεινοσαύρων στο τέλος της Τριαδικής περιόδου», δήλωσε ο Ντιν Λόμαξ.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian, npr
Πηγή:lifo