Βρώμικη καφετιέρα; Ένα είναι το μυστικό για να τη διατηρείς πάντα καθαρή
Σίγουρα στη άκρη του πάγκου της κουζίνας σου υπάρχει μία κλασσική καφετιέρα φίλτρου που το πιο πιθανό είναι ότι θέλει ένα καλό καθάρισμα, ξέρουμε πώς μπορείς να το κάνεις γρήγορα και με τα καλύτερα αποτελέσματα.
Aν αγαπάς τον καφέ, πιθανότατα έχεις δοκιμάσει όλους τους τύπους καφετιέρας – το Keurig με ένα φλιτζάνι, μια γαλλική πρέσα, μια κλασική εσπρεσσιέρα μόκας – ίσως μάλιστα να έχεις χρησιμοποιήσει ακόμη και μύλο. Αν σου αρέσουν πολύ όλοι οι τύποι καφέ, άλλα έχεις επιστρέψει στην κλασική καφετιέρα γιατί κάνει αρκετό καφέ για να σερβίρεις πολλούς ταυτόχρονα ή μία κανάτα που θα κρατήσει ολόκληρη μέρα, τότε ξέρεις ότι χρειάζεται κάλο και συχνό καθάρισμα για να μην αλλοιώνεται η γεύση του καφέ και η ύφη του.
Οι περισσότερες κλασικές καφετιέρες λειτουργούν αντλώντας ζεστό νερό που πέρνα μέσα από ένα φιλτραρισμένο καλάθι με καφέ σε μια γυάλινη κανάτα. Αυτές οι καφετιέρες είναι αξιόπιστες, συχνά διαθέτουν θερμαντική πλάκα και είναι απλές στη χρήση. Πρέπει επίσης να καθαρίζονται τακτικά για να αφαιρούνται τα μεταλλικά στοιχεία που προσκολλώνται στον παρασκευαστή από το νερό που χρησιμοποιείται και τα έλαια καφέ που προσκολλώνται στα συστατικά, γίνονται ταγγισμένα και καταστρέφουν τη γεύση του καφέ. Αφιέρωσε λίγα λεπτά όταν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται και καθάρισε την κλασική καφετιέρα σου.
Πόσο συχνά να καθαρίζετε μια καφετιέρα
Μια καφετιέρα θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση αδειάζοντας τα υπολείμματα και πλένοντας τα αφαιρούμενα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του γυάλινου ή μεταλλικού δοχείου, σε ζεστό, σαπουνόνερο. Τουλάχιστον κάθε δεύτερο μήνα ή κάθε μήνα, εάν ζεις σε περιοχή με σκληρά νερά, θα πρέπει να γίνεται βαθύτερος καθαρισμός για να αφαιρέσεις τη συσσώρευση ελαίων και τυχόν υπολείμματα ορυκτών που αφήνει το νερό. Είτε έχεις μεταλλική είτε γυάλινη καφετιέρα, ο καθαρισμός μιας κλασικής καφετιέρας είναι εύκολος και απαιτεί μόνο λίγα πράγματα για να σου προσφέρει ένα φλιτζάνι καφέ με καλύτερη γεύση.
Πριν ξεκινήσεις
Είναι πάντα καλύτερο να διαβάζεις τον οδηγό χρήσης του κατασκευαστή πριν καθαρίσεις οποιαδήποτε μικρή συσκευή. Ορισμένα εξαρτήματα μπορεί να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, αλλά αν δεν το γνωρίζεις με βεβαιότητα, πλύνε κάθε μέρος στο χέρι για να αποφύγεις τις ζημιές.
Τι θα χρειαστείς
1 σφουγγάρι
1 πανί μικροϊνών
1 κάδος απορριμμάτων ή κάδος κομποστοποίησης
Υλικά
1 υγρό πιάτων με απολιπαντικό
1 μπουκάλι αποσταγμένο λευκό ξύδι
1 δοχείο με κιτρικό οξύ σε σκόνη
Οδηγίες
Αποσύνδεσε την καφετιέρα
Πρώτα η ασφάλεια: αποσύνδεσε το δοχείο του καφέ και βεβαιώσου ότι είναι κρύο πριν το αποσυναρμολογήσεις και το καθαρίσεις.
1.Άδειασε τα κατακάθια του καφέ και οποιοδήποτε φίλτρο μιας χρήσης σε κάδο απορριμμάτων ή κάδο κομποστοποίησης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τα υπολείμματα καφέ γύρω από το σπίτι και τον κήπο.
2.Αδειάζοντας το χρησιμοποιημένο φίλτρο καφέ σε μια κομποστοποιήσιμη σακούλα. Δημιουργήσε μια λύση καθαρισμού
Χρησιμοποίησε ένα ταψί ή νεροχύτη για να αναμίξεις ζεστό νερό και υγρό πιάτων για να δημιουργήσεις ένα διάλυμα σαπουνιού.
3.Πλύνε τα εξαρτήματα
Αφαίρεσε το καλάθι παρασκευής και το μόνιμο φίλτρο, εάν υπάρχει. Τώρα μπορείς να τα πλύνεις καλά σε ζεστό, σαπουνόνερο χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι για να σκουπίσεις τα λάδια και τα υπολείμματα. Πλύνε το γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο του καφέ μέσα και έξω.
4.Αφαίρεσε τα εξαρτήματα της καφετιέρας και σκούπισε τα με διαλύματα καθαρισμού
Ξέπλυνε και στέγνωσε
Ξέπλυνε κάθε εξάρτημα με ζεστό νερό και στέγνωσε τα με μια πετσέτα μικροϊνών που δεν αφήνει χνούδι. Συναρμόλογησε ξανά την καφετιέρα.
5.Πρόσθεσε αποσταγμένο λευκό ξύδι
Αφού αδειάσεις την καφετιέρα από κατακάθι. Γέμισε τη δεξαμενή του νερού με τουλάχιστον τρία φλιτζάνια αποσταγμένο λευκό ξύδι. Εάν χρησιμοποιείς ξύδι καθαρισμού, αραίωσε το με νερό: δύο φλιτζάνια ξύδι και ένα φλιτζάνι νερό.
6.Άφησε το ξύδι να δράσει
Αφήστε το ξύδι ή το διάλυμα ξιδιού και νερού να καθίσει στο χώρο που βάζεις νερό για τουλάχιστον μία ώρα για να βοηθήσεις στη διάλυση των ιζημάτων ορυκτών που είναι προσκολλημένα στην καφετιέρα. Στη συνέχεια, εκτέλεσε έναν κύκλο παρασκευής. Μόλις περάσει το ξύδι από την καφετιέρα, άφησε το να καθίσει στην καφετιέρα για άλλη μια ώρα. Είναι εντάξει αν το ξύδι καθίσει στην καφετιέρα όλη τη νύχτα.
Συμβουλές για να διατηρήσετε την καφετιέρα σας καθαρή για περισσότερο χρόνο:
Χρησιμοποίησε απεσταγμένο νερό όταν φτιάχνεις καφέ για να εξαλείψεις τις εναποθέσεις μετάλλων.
Ξέπλυνε και πλύνε τα εξαρτήματα της καφετιέρας μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον καθημερινά για να αφαιρέσεις τα έλαια και τα ιζήματα.
Μην αφήνεις τον καφέ να κάθεται όλη μέρα στην κανάτα ειδικά αν έχει θερμαινόμενο πιάτο.
Πηγή:theissue.gr