Μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2024, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Όπως είπε, από την 1η Απριλίου 2024 θα εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός. «Το πόσο, θα το δούμε με ακρίβεια τότε, γιατί αυτό που θα αποφασιστεί θα είναι τεκμηριωμένο. Πάντως, θα έχει μπροστά τον αριθμό 8…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και σχετικά με το ίδιο θέμα, ο κ. Σπανάκης είπε: «Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξαγγείλει αύξηση του αρχικού τους μισθού, πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, στην αγορά εργασίας, αυτήν τη στιγμή, βλέπουμε να γίνεται ένα θετικό ντόμινο για τον εργαζόμενο και τις αποδοχές του. Βασικός κυβερνητικός στόχος είναι να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Σήμερα, ο μέσος μισθός είναι 1.251 ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο κάτω. Επιπλέον, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Γενάρη, καταγράφεται μείωση της ανεργίας σε γυναίκες και νέους σε σύγκριση με πέρυσι. Όσον αφορά στην ανεργία, τον μέσο μισθό, τον κατώτατο μισθό και όλα όσα αφορούν στα θέματα της εργασίας, είμαστε μέσα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω περισσότερα από 25 επιδόματα, όπως το επίδομα μητρότητας, ανεργίας και άλλα.

Επίσης, όπως υπογράμμισε, όσοι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, θα έχουν και αυτοί μεγαλύτερες και καλύτερες αποδοχές.

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι, 25.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους στην πλατφόρμα μέσα σε λίγα 24ωρα.  Επίσης, η κυβέρνηση κατήργησε την παρακράτηση του 30%, το πέναλτι που υπήρχε και μειωνόταν η σύνταξη, όταν κάποιος συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί.

Πηγή: typosthes