Μια ακόμη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Δευτέρα 29-01-2024 από την Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης με επίσημο καλεσμένο ομιλητή αυτή την φορά τον Αστροφυσικό Δρ. Μάνο Δανέζη.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Οι παράλληλες κοσμολογικές προτάσεις Δημοκρίτου & Riemann». Η εκδήλωση έγινε σε Συνδιοργάνωση με το με το Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  Πιερίας.

Την έναρξη της εκδήλωσης ξεκίνησε η Παραδοσιακή  Χορωδία Λιτοχώρου «ΑΝΑΣΑ» του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Μαρίκας Φωτοπούλου.

Ο Δρ. Μάνος Δανέζης αφού ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ της Σχολής Γονέων για την τιμητική πρόσκληση να είναι στην Κατερίνη στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης όλα αυτά τα χρόνια, ξεκίνησε την ανάπτυξη του θέματος.

Η κοσμολογία της νόησης μελετά τις απόψεις μας για την γέννηση του Σύμπαντος και την εξέλιξη του στο μέλλον. Οι απόψεις προσωκρατικών φιλοσόφων και ιδιαίτερα η κοσμολογία του Δημόκριτου και του Λεύκιππου αποτελούν έκπληξη καθώς απηχούν τις πιο εξελιγμένες απόψεις για το Σύμπαν. Αυτή βασίζεται στην Κοσμολογία του Αλκμάνα ενός από τους μεγαλύτερους λυρικούς ποιητές που σένα από τα ποιήματα του περιέχεται ένα είδος κοσμογονικής θεωρίας σε πεζό λόγο.

Αρχικά υπήρχε η ύλη αποίητη και αδιαμόρφωτη (Χάος – Έρεβος). Στη συνέχεια μια δίνη που περιστρεφότανε δημιούργησε τον Πόρο (στενή διάβαση) απ΄ όπου περνάει η Ύλη και βρίσκει έξοδο στο Τεκμώρ (τέλος του Πόρου). Δημιουργείται έτσι η Αισθητή ύλη και βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή δημιουργίας του Κόσμου.

Η σύγχρονη κοσμολογία και φυσική αναφέρει ότι η αρχική δίνη είναι μια μελανή οπή που ρουφάει το αρχικό υλικό. Η σκουληκότρυπα είναι ο Πόρος. Στην άλλη έξοδο βρίσκεται η λευκή οπή. Έτσι το Αόρατο Υλικό ενός άλλου Σύμπαντος γέννησε το δικό μας Σύμπαν μέσω μιας Μελανής Οπής. Ακριβώς το ίδιο παραδίδει και ο Μέγας Βασίλειος.

Κοσμολογία των Ατομικών:
Φάσεις δημιουργίας του Σύμπαντος κατά το Δημόκριτο.
(Χάος, Έρεβος, Άπειρο, Μη αισθητό, Συμπαντικό υλικό, ψευδοκενό)

Στη συνέχεια της ομιλίας αναλύθηκαν όλες οι φάσεις (α έως ζ).

Έπειτα αναπτύχθηκε η κοσμολογία του emann.
O Rιemann, διάσημος μαθηματικός, δημιουργός της Γεωμετρίας που χρησιμοποίησε ο Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας (προβολική Γεωμετρία (ν) διάστατων χώρων)  το 1850 υποστήριξε ότι το Σύμπαν αρχικά γεννήθηκε μέσα σε μια Λευκή Οπή που διαστέλλεται και φτάνει σε σημείο που δημιουργεί μια Μελανή Οπή και συστέλλεται φτάνει στην Μελανή Οπή.

Υπάρχει όμως Μελανή Οπή; Καθώς προσεγγίζουμε τον κοσμολογικό ορίζοντα παρατηρούμε ότι ταυτίζεται με τον ορίζοντα της Μελανής Οπής. Όσο απομακρυνόμαστε από το Σύμπαν το υλικό πυκνώνει περισσότερο (φαινόμενο Ράιζ). Όσο προχωρούμε προς τον κοσμολογικό ορίζοντα οι ταχύτητες μεγαλώνουν. Πίσω από το κοσμολογικό ορίζοντα υπάρχει Μελανή Οπή. Το Σύμπαν εξελίσσεται μέσω μιας Μελανής Οπής. Κατά την Μεγάλη έκρηξη (Big Bang) έσκασε το υλικό του Σύμπαντος και όσο απομακρύνεται τόσο μικραίνει η επιτάχυνση. Η Σκοτεινή Ενέργεια είναι μια περίεργη ενέργεια που έχει τη δυνατότητα αντί να έλκει , να απωθεί. Σύμφωνα με το Δημόκριτο το αρχικό σφαιρικό συμπύκνωμα δεν έσκασε ολόκληρο αλλά μόνο ένα λεπτό κέλυφος που δημιούργησε την Μελανή Οπή.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως μέσα από τις παράλληλες κοσμολογικές θεωρίες του Δημόκριτου και του Riemann, ότι οφείλουμε να διδάξουμε στους μαθητές και τους φοιτητές μας όχι μόνο τα γεγονότα που έχουν αποδειχτεί πειραματικά αλλά και τι δεν γνωρίζουμε.

Η γνώση του αύριο, η γνώση των παιδιών μας θα μας δώσει τις τελικές απαντήσεις!

Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δρ. Μάνο Δανέζη και να θέσουν ερωτήματα στον ομιλητή. Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτριο Γατσιό – Πεσερίδη για τις φωτογραφίες και την βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης και το ανθοπωλείο Δεμερτζίδης για τον στολισμό της αίθουσας.

 

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12-02-2024 σε συνδιοργάνωση με τον  Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας με επίσημες ομιλήτριες και καλεσμένες την:

  • Ομότιμο Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Δρ. Μάγδα Τσολάκη
  • Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροφυσιολογίας Α.Π.Θ. κ. Μαριάνθη Αρναούτογλου
  • Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροανοσολογίας Α.Π.Θ. κ. Ευφροσύνη Κουτσουράκη

 

Τα θέματα που θα διαπραγματευτούν με τους φίλους της Σχολής είναι:

  • Σύγχρονη διαγνωστική & θεραπευτική διαδικασία στην Νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Διάγνωση και αντιμετώπιση της Νόσου Parkinson &
  • Αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

(Δελτίο τύπου)