Η υπνική άπνοια εμφανίζεται όταν ο ιστός της γλώσσας ή του λαιμού στενεύει ή φράζει προσωρινά τον αεραγωγό κατά τη διάρκεια του ύπνου, μερικές φορές έως και 100 φορές την ώρα.

Αν και τα άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν υπνική άπνοια, είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους και υπέρβαρους ή παχύσαρκους, καθώς και σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, δύσκολα ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι γιατροί αξιολογούν την πιθανότητα υπνικής άπνοιας είναι με το ερωτηματολόγιο STOP – BANG. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την υπνική άπνοια περιλαμβάνουν τη νυχτερινή ανησυχία, πρόβλημα με τη συγκέντρωση ή τη μνήμη, αλλαγές διάθεσης, πρωινούς πονοκεφάλους, παράξενα όνειρα ή νυχτερινό ξύπνημα για ούρηση.

Ας δούμε το τεστ STOP – BANG το οποίο μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να διαπιστώσετε αν υποφέρετε από υπνική άπνοια.

Μια απάντηση «ναι» σε τρεις ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις υποδηλώνει πιθανή υπνική άπνοια. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να κάνετε μια μελέτη ύπνου.

S – Snore (Ροχαλητό): Σας έχουν πει ότι ροχαλίζετε;

T – Tiredness (Κούραση): Νιώθετε συχνά κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας;

O – Obstruction (Απόφραξη): Γνωρίζετε αν σταματάτε για λίγο να αναπνέετε ενώ κοιμάστε ή έχει διαπιστώσει κανείς ότι το κάνετε αυτό;

P – Pressure (Πίεση): Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση;

B – Body Mass Index (Δείκτης Μάζας Σώματος): Είναι ο ΔΜΣ σας 30 ή μεγαλύτερος;

A – Age (Ηλικία): Είστε 50 ετών και άνω;

N – Neck (Λαιμός): Η περιφέρεια του λαιμού σας είναι μεγαλύτερη από 16 ίντσες (γυναίκες) ή 17 ίντσες (άνδρες);

G – Gender (Φύλο): Είστε άντρας;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βελτιώσουν την άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν:

– απώλεια βάρους αν είναι απαραίτητο

– αποφυγή αλκοόλ εντός τριών ωρών από τον ύπνο

– αποφυγή φαρμάκων που χαλαρώνουν τους μυς το βράδυ

– αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης με φάρμακα ή σπιτικές θεραπείες

– ο ύπνος στο πλάι ή με σηκωμένο το κεφάλι

Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή άπνοια χρειάζονται συχνά θεραπεία με θετική πίεση αεραγωγού (PAP), η οποία χρησιμοποιεί ένα μικρό μηχάνημα για να μεταφέρει πεπιεσμένο αέρα μέσω μιας μάσκας που καλύπτει τη μύτη (και μερικές φορές το στόμα) για να κρατήσει ανοιχτό τον αεραγωγό καθώς κοιμάστε.

Ακόμη και τα άτομα με ήπια υπνική άπνοια που νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ωφεληθούν από το PAP, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο σε εγρήγορση και ξεκούραστοι, να βελτιώσουν τη διάθεση και την ποιότητα ζωής τους.

 

Πηγή:dnews